Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Hrvati traže pravo na hrvatski jezik

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Roditelji učenika nesrpske nacionalnosti iz osnovne škole u baranjskom mjestu Jagodnjak, većinski naseljenim srpskim stanovništvom, danas su mirno prosvjedovali na središnjem osječkom Trgu Ante Starčevića.

Roditelji su nezadovoljni što ni nakon brojnih zahtjeva i upozorenja njihovoj djeci nije osigurano ustavno pravo na pohađanje nastave na hrvatskom jeziku.

Pročitajte i ovo Imaš pravo, ostvari ga IMAŠ PRAVO, OSTVARI GA! Ne znate trebate li prijaviti porez na dohodak? Stručnjaci su izračunali kako roditelji mogu ostvariti maksimalan povrat poreza! Slika nije dostupna Komentirao Vučićeve izjave Medved: "Srbija se mora suočiti s istinom i svojom ulogom u provedbi velikosrpske ideologije. Na istini možemo graditi buduće odnose"

Zbog toga je dio djece počeo pohađati školu u obližnjem Čemincu.

Dvadesetak roditelja okupilo se kod spomenika dr. Anti Starčeviću te za sadašnje stanje ponovno prozvalo ravnatelja škole Milovana Ležaju, kojega su optužili da svojim aktivnostima provodi politiku Slobodana Miloševića iz 1991. godine, ali i nadležne državne institucije, posebice Vladu RH te Ministarstvo znanosti, obrazovanje i športa, koji, kako drže, mogu riješiti ovaj problem, ali to ne čine.

Predstavnik roditelja Johan Urtajl poručio je kako roditelji, kao
uvjet za povratak svoje djece u jagodnjačku školu, uz ostalo, traže "hitan otkaz ravnatelju Ležaji" zbog brojnih nepravilnosti u organiziranju nastave na hrvatskom jeziku, što su, kako tvrdi,
utvrdile i nadležne inspekcije.

Urtajl kaže kako roditelji ne priznaju voditelja za nastavu na hrvatskom jeziku, kojega je imenovao ravnatelj Ležaja, i traže očitovanje resornog ministarstva o radu ravnatelja, povratak hrvatskih nastavnika koje je, kako tvrdi, otjerao ravnatelj te formiranje novog školskog odbora, koji neće biti jednonacionalan.

U slučaju da se njihovi zahtjevi ne ispune, Urtajl je najavio dolazak roditelja s djecom pred zgradu Vlade i resornog ministarstva te kod predsjednika RH Stjepana Mesića, ali i da će od hrvatskih gospodarstvenika te Hrvata iz dijaspore zamoliti da pomognu izgradnju nove škole u Jagodnjaku, u kojoj će njihova djeca stvarno moći pohađati nastavu na hrvatskom jeziku.

Potporu roditeljima iskazao je i dopredsjednik HSP-a Danijel Srb koji je izjavio novinarima kako oni, koji bi se trebali baviti ovim problemom, na žalost to ne čine, "vjerojatno zbog političke trgovine". 

Na novinarski upit smatra li da Vlada ne rješava ovaj problem kako se ne bi kompromitirao koalicijski dogovor HDZ-a i SDSS-a, Srb je odgovorio kako se problem ne rješava zato što "Vlada zbog ovoga slučaja nije željela ući u sukob sa SDSS-om".

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene