Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dijete čudo

VIDEO Hana – najmanji hrabri borac

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hana rodila se tri i pol mjeseca prije termina. Težila je samo pola kilograma i bila je veličine poput daljinskog.

Sićušna Hana Begović ili 'Dijete čudo' kako je nazivaju, preživjela je i brojne bolesti te nakon sedam mjeseci borbe - stigla kući.

Pročitajte i ovo Nestala djevojčica Danka ugrožavanje istrage MUP se oglasio o nestanku male Danke, uputio važan apel Ilustracija Strašna tragedija Djevojčica je plivala u hotelskom bazenu i nestala, ekipa ju je tražila 13 sati, a onda je uslijedio šok: "Mnogi od nas brisali su suze"

Malena Hana rodila se tri i pol mjeseca prije termina. Kad se rodila, težila je samo pola kilograma, bila je veličine poput daljinskog.

FOTO U vjenčanicu za prijevremeno rođene bebe

Iako joj liječnici nisu davali velike prognoze za preživljavanje, ona je to uspjela. Prozvali su je beba čudo i najmanja je beba rođena u Splitsko dalmatinskoj županiji.

'Baš je ono bio šok mislila sam da je mrtva zato što je bila tamna, modra, sitna', kaže Anja Begović.

Prošla je 75 dana reanimacije, preživjela krvarenje na mozgu. Zbog nerazvijenog jednjaka nije se mogla hraniti na sondu. Danas, sedam mjeseci nakon uranjenog dolaska na svijet - osmijeh.

'Uvijek mi je doktorica govorila da je veliki borac, da je žilava, da je živahna da se ne da i poslije, kad je počela sama disati, sama šetati po inkubatoru, našla bi je svukuda, baš je bila borac', nastavlja Anja Begović.

Prošle godine u splitskoj bolnici rodilo se dvadesetero djece teške manje od kilograma. Razlog ranog porođaja je uglavnom infekcija plodne vode baš kao što je bio slučaj i s Hanom.

'Glavni problem kod takve djece jesu smetnje disanja tako da je dijete dobiloo svu potrebnu terapiju uključujući i sufratrankt koji je vrlo važan za sazrijevanje pluća i za disanje', kaže Majda Budimir s Odjela za neonatologiju KBC-a Split.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene