Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Video: Glavaš pušten na slobodu, stigao u Osijek

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Branimir Glavaš pušten je na slobodu. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda ukinulo je Glavašu pritvor nakon konstituiranja nove sjednice Sabora.

Glavaš je večeras stigao u osječku kliničku bolnicu.  Odluku o ukidanju pritvora, u kojemu je Glavaš od kraja listopada 2006., donijelo je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda na kojemu mu se sudi za ratne zločine u Osijeku 1991.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SVAĐE I OPTUŽIVANJA POTRESI U HDSSB-u Glavaš optužio Burića za "analni alpinizam" Slika nije dostupna Nije htio ispasti kukavica Drmić: Predao sam Jurišiću 70.000 eura za pomoć Glavašu

Vijeće je sjednicu započelo u podne, nakon što je konstituiran novi saziv Sabor i nakon što je Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) utvrdilo imena zastupnika, među kojima i Glavaša koji je izabran s liste HDSSB-a.

Glavaš je tako nakon više od 14 mjeseci pritvora izašao na slobodu koju je u proteklom razdoblju u više navrata pokušao izboriti štrajkom glađu zbog kojega je i smješten u zatvorsku bolnicu.

>> 'Glavaš je danas na slobodi, a moja sestra je i dalje u pritvoru'

>> Madunić: Glavaš iz zatvora odlazi u Osijek

U međuvremenu je državno odvjetništvo već uputilo novi zahtjev za skidanjem imuniteta i za nastavak kaznenog progona, ali i za ponovno pritvaranje.

Taj bi zahtjev trebao razmatrati MIP, a o svemu bi ponovno trebali odlučivati zastupnici.

Glavaš stigao u osječku kliničku bolnicu

Saborski zastupnik HDSSB-a Branimir Glavaš, stigao je večeras u osječku Kliničku bolnicu.

Glavaš je oko 19,15 sati vozilom Hitne medicinske pomoći dovezen u Kliničku bolnicu u Osijeku, a bit će smješten na Odjelu za intenzivno liječenje gdje ga je primio voditelj Odjela dr. Josip Ivić, potvrdio jeravnatelj bolnice Željko Vranješ.

Glavaša je u bolnici dočekao osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDSSB-a Krešimir Bubalo, a pred bolničkom zgradom bilo je dvadesetak građana.

Dr. Ivić: Glavaš je omršavio, ali su mu vitalni parametri uredni

Dr. Josip Ivić, voditelj Jedinice intenzivnog liječnja osječke Kliničke bolnice izjavio je kako će Glavaš do daljnjega ostati u bolnici, gdje će mu se liječenjem nastojati stabilizirati stanje. 

Ivić je kazao kako je Glavaš dosta omršavio zbog dugotrajnog gladovanja i da otežano hoda, ali je pri svijesti i prva mjerenja vitalnih parametara su uredna.

Poduzet ćemo sve mjere intenzivnog liječenja da mu poboljšamo stanje, rekao je Ivić, ali nije želio prognozirati koliko će potrajati Glavašev oporavak.

Dodao je kako Glavaš nije tražio nikakav poseban liječnički tretman, a budući da je smješten u jedinici intenzivnog liječnja, posjeti su ograničeni samo na članove najbliže obitelji.

Šišljagić: Puštanje Glavaša na slobodu jedina je ispravna odluka

Sudsku odluku da se Branimiru Glavašu ukine pritvor i pusti ga se na slobodu prvi je danas u Hrvatskom saboru komentirao Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a, s čije je
liste Glavaš izabran za zastupnika, istaknuvši kako je takva odluka jedina ispravna i potpuno utemeljena na zakonu i Ustavu.

"Glavaš, nažalost, izlazi iz pritvora, kažem nažalost jer tamo nije trebao niti biti cijelo ovo vrijeme. Izvanraspravno vijeće zagrebačkog suda donijelo je jedinu ispravnu i na zakonu i Ustavu utemeljenu odluku", rekao je Šišljagić.

Očekuje, kaže, da mu se Glavaš javi, da se uskoro i sastanu, a hoće li taj susret biti već danas u Saboru ili kasnije, na nekom drugom mjestu, još ne može reći, iako pretpostavlja da će Glavaš odmah po puštanju iz pritvora krenuti za Osijek, dakle, neće dolaziti u Sabor.

"Nadam se da njegovo zdravstveno stanje nije toliko problematično da će odmah iz pritvora morati u bolnicu. Vjerujem da će biti toliko zdravstveno sposoban da se negdje nađemo i porazgovaramo, nakon dugo vremena, na slobodi.

Ne zna hoće li Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP), kojega je član, već danas i kada će odlučivati o Glavaševu imunitetu, budući da zahtjev tužiteljstva da Sabor Glavašu ponovno ukine imunitet, po njegovu saznanju, MIP još nije zaprimio, pa o tome što će se s Glavašem dalje događati ne želi špekulirati.

"Glavaš je za zastupnika izabran na izborima 25. studenoga i, prema tome, bilo je dovoljno vremena da nadležne institucije, pravosuđe i sudstvo, razmotre taj predmet, eventualne dvojbe koje su imali, te da se makar i sa zakašnjenjem od tri sata od konstituiranja Sabora donese ovakva oslobađajuća odluka", rekao je Šišljagić.

Nešto prije no što je objavljena sudska odluka o puštanju Glavaša na slobodu, u Sabor su došli djelatnici protueksplozijskog odjela policije koji su, uz pomoć psa, obavili pregled saborskih prostorija, no nije se moglo doznati zbog čega je pregled obavljen niti je li povezan s mogućim dolaskom Glavaša u Sabor.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene