Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kamere u podrumima FINA-e

Odavde će se kontrolirati plaće svih zaposlenika u državnoj upravi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Financijski inspektori pročešljat će više od 100 državnih ustanova kako bi utvrdili tko ima veću plaću od ministara. Tamo gdje se utvrdi da se neracionalno trošio novac - ti će čelnici biti smijenjeni. Kamera Dnevnika Nove TV prvi put je u podrumima Financijske agencije zabilježila i kako izgleda jedinstveni sustav centralnog obračuna plaća koji bi trebao zaživjeti do kraja godine.

Jedinstveni sustav centralnog obračuna je srce novog državnog računovodstva. Na jednom mjestu, znat će se za svakog državnog zaposlenika koliki su mu prihodi u kunu. Od ukupno 240.000, u centralan obračun plaća uvedena je polovica zaposlenika. Sustav će zaživjeti, tvrde u FINI, do kraja godine.

Pročitajte i ovo Gordan Maras, Darko Milinović i Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Milinović i Maras o izborima Što se događa iza kulisa kampanje: "On nije žrtvovan da isprovocira Milanovića već mu je Plenković to naredio! A SDP je napravio veliku pogrešku..." Slika nije dostupna Razgovori o rebalansu proračuna Evo što ministri kažu o tome gdje mogu uštedjeti u svojim resorima

'Znat će se točno koliko koji čovjek stoji ovu državu, dobit ćemo jedinstveni obračun tako da će zaposlenici na istim radnim mjestima, bez obzira u kojoj su instituciji zaposleni, imati istu plaću što do sad nije bio slučaj. Kontrolirat ćemo dodatke, primitke svih vrsta', kazao je Željko Pavić, član Uprave FINE.

>>
Linić: To je hrvatska glupost da oni sami određuju visinu plaće!

Tako više neće biti moguće da šef neke agencije ima veću plaću od predsjednika države. Koliko je takvih šefova - Linić još ne zna, ali se odlučio obračunati i s njima. 'To je teško procijeniti jer to je ta hrvatska glupost. Agencije su formirane da budu neovisni regulatori i da politika nema na njih utjecaj. Oni su tu neovisnost shvatili kako da se brinu o sebi i svojim prihodima. Kako da neracionalno troše i nikome ne polažu račune', kazao je ministar financija Slavko Linić.

Osim državnih agencija, financijski će inspektori češljati državne tvrtke, bolnice i fakultete. Ako se utvrdi da se novac neracionalno trošio, ministri će pojedine čelnike smijeniti s dužnosti. 'Imamo primjere da se na fakultetima bildaju plaće iz skupih školarina koje plaćaju studenti, a studenti od toga nemaju ništa. Ministarstvo financija, ali i ostala uvest će red', kazao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović.

A što je sa čelnim ljudima državnih tvrtki koje posluju s dobiti i na tržištu su? 'Tvrtke koje su na tržištu imaju mogućnost da dobiju nagradu to smo definirali pravilima ovisno o uspješnosti poslovanja one na kraju mogu ostvarit pravo na nagradu. Svatko tko želi prihvatit takva pravila ja sam uvjeren da je on svjestan da je došao u javnu tvrtku gdje država ima svoja pravila ako neće nitko ga ne tjera', kazao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Iako ih se tjera, još uvijek sva ministarstva nisu ušla u sustav. 'To su više tehničko inžinjerski problemi', rekao je ministar uprave Arsen Bauk. Misli i na Ministarstvo unutarnjih poslova ministar je potvrdno odgovorio. 'To je zbog potrebe određene razine zaštite podataka', dodao je Bauk.

Zbog novog sustava, tvrdi ministar Linić, država će postati jeftinija za građane i poduzetnike jer će se racionalnije trošiti porezom prikupljen novac.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene