Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hladan vikend

Dosta je kiše - Stiže proljepšanje vremena!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako tako ne izgleda, uskoro nam stiže proljepšanje vremena. Strpite se još danas jer uskoro dolazi sunce i toplije vrijeme.

Meteorolozi upozoravaju na lokalno izraženiju kišu te u središnjim i gorskim krajevima mjestimice olujan sjeverac, a podno Velebita buru koja može dosezati orkanske udare. U prvoj polovici novog tjedna napokon nam stiže nešto stabilnije vrijeme.

Pročitajte i ovo Ilustracija Vremenska prognoza Stiglo nam je proljeće: Meteorolog otkrio što nas čeka na početku novog tjedna Snijeg u okolici Gospića - 3 Ožujak ''luđak'' Vratila se zima: Snijeg zabijelio i dijelove Zagreba

Obilna kiša, jaka tuča, orkanski vjetrovi, ponegdje i snijeg - to je slika vremena u Hrvatskoj u subotu, a meteorolozi najavljuju kako će se takvo vrijeme nastaviti i tijekom nedjelje.

Nova ciklona donijela je izraženije pogoršanje vremena pa su u skladu s tim izdana i upozorenja vezana uz moguće opasne vremenske situacije.

Za vikend promijenjivo vrijeme, bura, orkanski vjetrovi i snijeg!

Izraženijih pljuskova moglo bi u nedjelju još biti u Slavoniji i Lici, pri čemu se u gorskom području očekuje i snijeg. I dalje će puhati jak sjeverni vjetar, a na moru bura. Ipak, u poslijepodnevnim satima vrijeme će se već smirivati, očekuje se kidanje naoblake i sunce, no s obzirom na ovaj hladan zrak koji će nam stizati sa sjevera posvuda će iza ovog pogoršanja ostati i svježije nego je to bilo danas i proteklih dana.

Ako ste ovog travnja uložili u kišobran, niste mogli učiniti bolje!

Kiša i zahladnjenje u svibnju spominju se i u pučkoj meteorologiji i često se povezuju s ledenim svecima. Niže temperature, pa i snijeg u gorju čak i sredinom svibnja nisu tako jako neobična pojava. Kiše će biti i u nedjelju. Pri tom bi mjestimice mogla biti i izraženija i obilnija, a u gorju će biti i snijega. Sve će dodatno začiniti jak, na mjestima i olujan vjetar sa sjevera, dok će na Jadranu puhati jaka i olujna, podno Velebita na udare moguće i orkanska bura. U drugom dijelu dana vrijeme će se postupno smirivati, provirit će i sunce, no iza ovog pogoršanja ostat će poprilično svježe.

Temperature će se mjestimice spustiti za 5 ili čak 7 stupnjeva u odnosu na subotu.

Kišu nam je donijela ciklona koja će se u nedjelju već premještati na jugoistok te samo dijelom i dalje utjecati na vrijeme u našim krajevima. Zbog pozicije anticiklone sjevernije od nas te razlike u tlakovima ovih dvaju sistema prema nama će u idućim satima snažno strujati i svježiji sjeverni zrak.

I noć i jutro će tako biti prilično vjetroviti. U kopnenom području će puhati jak, a na udare mjestimice i olujan sjeverac: na većem dijelu Jadrana jaka i olujna bura, podno Velebita s orkanskim udarima.

Samo će na jugu u nedjelju ujutro još biti i južine. Inače, u prvom dijelu nedjelje većinom će prevladavati i oblačno, povremeno s kišom, osobito u Slavoniji gdje se još lokalno očekuju i obilniji pljuskovi. U gorju će padati i snijeg, posebno u Lici. Nešto sunca, već u prvom dijelu dana može biti na moru.

Meteorolozi izdali upozorenje: Probleme stvara olujna bura s orkanskim udarima

Jutarnja temperatura u unutrašnjosti u nedjelju će biti oko 7 stupnjeva, u gorskoj Hrvatskoj 2, a na Jadranu će biti između 9 i 13 celzijevih stupnjeva.

Drugi dio dana izgleda mnogo bolje. Vrijeme će se postupno smirivati, sa zapada će krenuti i prestanak kiše te kidanje naoblake. Jaki i olujni sjeverni vjetar također će slabjeti, no zadržat će se svježe. Najviša dnevna temperatura bit će, ponegdje ispod 10, a ponegdje i do 13 stupnjeva.ž

Na sjevernom Jadranu očekuje se više sunca, a poslijepodne će već uglavnom biti i suho. U gorju pak mjestimice još može biti oborina. Jaka i olujna bura postupno će slabjeti, a neće biti ni nešto osobito toplo, oko 15 stupnjeva. U gorskoj Hrvatskoj i hladnije, između 1 i 5 stupnjeva.

U Dalmaciji u nedjelju poslijepodne djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. Ponegdje još može biti kakvog pljuska, uglavnom na jugu te u zaleđu. Puhat će umjerena i jaka bura, a najviša dnevna temperatura bit će od 13 do 16 stupnjeva.

U prvoj polovici novog tjedna napokon nam stiže nešto stabilnije vrijeme. Bit će suho te djelomice ili pretežno sunčano. Jutra dosta svježa pa svakako vodite računa o tom, no danju će zato biti ugodno toplo.

Pripremite kišobrane i jakne, stiže hladnije razdoblje

I na moru će od ponedjeljka većim dijelom prevladavati sunčano, tek uz malu do umjerenu naoblaku. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, a u srijedu će okrenuti na jugo i jugozapadnjak. Bit će razmjerno toplo.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene