Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Mamac za strance

VIDEO: Dimnjačarov bunker postaje turistička atrakcija

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bunker iz drugog svjetskog rata u Gorskom kotaru postaje turistička atrakcija! Uređenjem dobro očuvanoga talijanskog bunkera i špilje u kojoj se skrivao poznati Dimnjačar iz Kapelskih kresova.

Gorani namjeravaju privući turiste koje zanima odmor uz priče o partizanima, Nijemcima i Talijanima. Bunker koji su talijanski vojnici izgradili u drugom svjetskom ratu, uskoro će postati turistička destinacija. 'Ovdje je naročito važno bilo sačuvati ulaz u tunel da ne bi partizani dizali prugu. Prugu je trebalo čuvati od partizana koje su oni zvali banditi', kaže Rudolf Komadina iz Lokvi.

Pročitajte i ovo Krenulo punjenje presušenih lokvi - 3 "Nikad nije bila takva suša" Lovci u Istri spašavaju životinje: "Blizu kuća dolaze, piju iz kanti gdje pas pije, žedne su" Jaroslava Ilčenko pružili pomoć ukrajinskim izbjeglicama Hvalevrijedna gesta Gorana: "Moj sin se nije smijao dva tjedna, kada je došao ovdje - ponovno se nasmijao"

Na borbi partizana i fašista, Lokvarci grade turističku priču. 'Mislimo napraviti ovdje jedan stalni postav zapravo na autentičnom lokalitetu napraviti oružarnicu, izložiti oružje iz toga doba', ističe Đurđa Malnar iz TZ-a Lokve. Bunker će biti otvoren kao muzej već sljedećega ljeta no lokve već sada imaju znamenitosti iz drugog svjetskog rata u ponudi poput Dimnjačarove špilje.

Za obilazak Dimnjačarove špilje ipak treba puno više speleološkog iskustva. 'Mi se s time možemo dičiti i imamo te neke sadržaje koji govore o našoj povijesti', dodaje Malnar. I dan danas Lokvarce zabavljaju priče o legendarnom Dimnjačaru. Nadaju se da će zanimati i turiste. I dok se diljem Hrvatske ruše spomenici i bunkeri iz drugoga svjetskog rata, Gorani su ih odlučili obnoviti i još zaraditi na povijesti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene