Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sudski presedan

VIDEO: Deponij im smanjio vrijednost kuća, dobili pravo na naknadu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donesene su prve presude prema kojima mještani koji žive u neposrednoj blizini deponija na Viškovu kraj Rijeke imaju pravo na naknadu zbog umanjene vrijednosti svojih kuća.

To bi mogao biti presedan na osnovi kojega će mnogi tužiti i tražiti naknadu u slučajevima kad procjene da su oštećeni. Kada umjesto pogleda na cijeli Kvarner, s godinama dobijete pogled na hrpu smeća, vrijednost nekretnine ne može ostati ista.

Pročitajte i ovo Ilustracija sve završilo na sudu Bizarna drama bivših ljubavnika: "Bacio je moje testise. Stajali su u staklenci pored jaja u hladnjaku" Ilustracija Tko je krivac? Slavonski gradovi nisu uspjeli isporučiti važan regionalni projekt: Sada moraju platiti 1,46 milijuna eura odštete

'Strašno, sve je gore i gore. Sve više smrada, sve više zagađenosti, sve puno galeba, bolesti, svega', rekla nam je Milena Grgić iz Viškova. U najužem krugu oko deponija živi 300-tinjak obitelji. Općina je s njima prema Zakonu o otpadu trebala sklopiti ugovor kojim bi ih obeštetili. Kako to nije učinjeno mnogima je prekipjelo pa su podigli tužbe.

Donesene dvije presude u korist tužitelja

'Donesene su dvije presude u dva predmeta koje presude su donijele dva različita suca Općinskog suda u Rijeci u kojima je usvojena naša tužba, odnosno naloženo je Općini Viškovo da isplati naknadu za umanjenu vrijednost nekretnine', objasnio je Igor Bezjak, odvjetnik tužitelja. Presude su doduše još uvijek nepravomoćne no utvrdile su da gotovo svi koji žive u krugu od 500 metara od deponija imaju pravo na naknadu.

'Pravo na naknadu imaju oni koji su stekli pravo vlasništva nad nekretninama prije početka gradnje, sanacije, odnosno rekonstrukcije odlagališta komunalnoga otpada', dodao je Bezjak. Iako se smeće na toj lokaciji odlaže još od šezdesetih godina prošloga stoljeća, prva je građevinska dozvola za odlagalište izdana tek 2004. godine pa se naknadi mogu nadati mnogi. Mala utjeha za život pored deponija.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene