Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Specijalno vozilo

VIDEO: 'Bura' koja spašava trudnice

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dva dana bura nemilosrdno udara na Jadranu, a preko Krčkog mosta zbog njezinih je udara na trenutke bilo nemoguće proći. No stanovnici kvarnerskih otoka ipak mirno spavaju, dobili su novo vozilo Crvenog križa kojemu bura ne može ništa.

Upravo su njime dvije trudnice s trudovima na vrijeme dovezene u riječku bolnicu, a spašene su i dvije teže ozlijeđene osobe s Krka i Raba. Naša ekipa testirala je spasonosno vozilo. Naizgled običan kombi. U podvozju je ovaj automobil ojačan sa 700 kilograma olova i može se boriti s udarima bure od 170 kilometara na sat. Od milja prozvan bura, zaštićen je i od udaraca.

Pročitajte i ovo Matejas Jozipović - 1 "Jesam li sad pravi Hrvat?" FOTO Šou u vijećnici: Donio križ, zastavu i majicu s hrvatskim grbom pa provocirao hadezeovce Slika nije dostupna (NE)VRIJEME LNG terminal na udaru orkanske bure, remorkeri pristigli u pomoć: ''Ako bude potrebno, brod ćemo usidriti''

>> VIDEO U patroli s Hitnom usred gužvi: Minute koje život znače!

'Te mreže služe s obzirom da su udari bure toliko veliki da postoji mogućnost da kamen, grota odleti sa usjeka, s ovih stijena da ne bi došlo do puknuća prozorskih stakala', objašnjava Josip Semijanin, vozač DVD-a Omišalj-Njivice. U borbi s burom koja je divljala na mostu ni iskusnom vozaču nije bilo svejedno.

Na raspolaganju svima kojima je ugrožen život

'Strah uvijek postoji, ali jednostavno u tom trenutku čovjek ne razmišlja o sebi ni o strahu', kaže Josip. Odluku o vožnji Krčkim mostom kojim je vladala orkanska bura, donio je vatrogasni zapovjednik. 'S obzirom da je vjetar puhao i do 160 kilometara na sat nije bilo svejedno donijeti odluku uopće, da li s tim autom možemo proći', objašnjava Dinko Petrov, zapovjednik JVP-a Krk.

Jačina bure koja je dva dana harala krčkim mostom, nije ni blizu najjačih udara. 'Najjači udar bure koji se registrirao na ovim uređajima je 240 kilometara na sat', rekao nam je Boris Pavković, iz ARZ TJ-a 'Krčki most'. Ojačani kombi s prvim je prijevozima položio ispit i bit će na raspolaganju svima kojima je ugrožen život, a zbog jakog vjetra ne mogu na kopno. Krčka je 'bura' pobijedila jesensku orkansku buru.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene