Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Državna tvrtka krenula u čistku

VIDEO: 'Bubnu' te na test inteligencije pa te degradiraju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nemojte se začuditi ponudi li vam poslodavac iznenada test inteligencije, a potom na temelju rezultata odredi novu plaću i radno mjesto. Jer upravo se to dogodilo radnicima Hrvatskih pošta.

Velika državna tvrtka je, naime, krenula u čistku, ponajprije šefova. Oko 1.200 zaposlenih poslali su na test, a nakon poražavajućih rezultata, raspodijelili ih na nove poslove. Kruno Gregurević na nižem je rukovodećem položaju, nadzire poštare. Nakon više od dva desetljeća rada u pošti smatra da radi dobro, ali podbacio je na testu inteligencije. 'Kvadratići, kružići, zaokruživanje, smješno zar ne? Koji je američki trener košarke? Koji klub? Smiješna pitanja za tako odgovoran posao koji sam ja radio i na kraju 'nisam prošao' i sad ne mogu raditi', kazao je. Testirano je 1.200 radnika više i visoke stručne spreme. Ispostavilo se, dodaje Gregurević, da je samo polovica njih dovoljno inteligentna. 'Negdje će nas smjestiti. Bar se nadam. Nećemo dobiti otkaz, ali će u svakom slučaju,i koliko sam ja čuo, plaća sigurno biti manja', dodao je Gregurević.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nova pljačka u Zagrebu Nepoznati muškarac opljačkao poštu, zaposlenici prijetio vatrenim oružjem Policija ispred poslovnice Hrvatske pošte, ilustracija Istraga u tijeku Usred dana opljačkao poštu: Zaposlenici prijetio vatrenim oružjem i pobjegao s novcem

Nema smanjivanja plaća ni otkaza

Hrvatske pošte su, kažu, u procesu reorganizacije. Pojavila su se nova radna mjesta, trebaju nove ljude. Bolji rezultat na testu znači bolji položaj. 'Bez obzira kako su naši zaposlenici odradili to testiranje, hoće li oni dobiti neku novu poziciju ili ne, oni će i dalje zadržati ista primanja i sva ostala radna prava kao što su imali i do sada', kazao je Filip Smerdelj iz Službe za odnose s javnošću.

Uobičajena praksa je testirati radnike prije zaposlenja, pa se ovo čini smiješnim. Poslodavac ipak, ima pravo testirati i zdravlje i psihu radnika, ali takav test ne može biti razlog za otkaz ugovora o radu. 'Poslodavac bi morao u sudskom postupku dokazati da je test inteligencije pokazao da je radnik izgubio trajna svojstva obavljanja poslova svoga radnog mjesta, a što prema zakonu o radu može biti osnova za donošenje odluke o otkazu ugovora o radu', pojasnio je pravnik Domagoj Rebić. Otkaza dakle, neće biti, ali test inteligencije mnogima je stopirao karijeru u Hrvatskim poštama.

Mislite li da su testovi inteligencije, nakon što ste se već dokazali na poslu, besmisleni?

  • Potpuno besmisleni
  • Možda mogu pozitivno utjecati na motivaciju
  • Uopće nisu besmisleni

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene