Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Reforma zdravstva

VIDEO: Branitelji spašavaju proračun

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar zdravstva već je odradio premijerkinu zadaću. Potezom pera, 364 tisuće Hrvata ostat će bez dopunskog zdravstvenog osiguranja. Među njima i gotovo 140 tisuća hrvatskih branitelja i ratnih vojnih invalida.

Kod obiteljskoga liječnika Tomislav Hajduković, hrvatski branitelj čest je gost. Ne čudi, jer prve crte bojišta danas uzimaju danak. 'Imao sam dva srčana udara, imam šećer, i duboku vensku trombozu', objašnjava Hajduković. Bez kartice dopunskog davno bi bankrotirao, a uskoro će ostati bez nje. 'Provodim po 50 dana u bolnici, treba lijekove platiti, to su katastrofalne cijene, ne znam kako to izdržati', rekao je Hajduković.

Pročitajte i ovo Darko Nekić - 1 NAJAVA DRŽAVNOG TAJNIKA Raste osnovica za invalidninu i druga braniteljska prava, evo kome ide najviše Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru - 2 Sjećanje na vukovarsku žrtvu Vukovar odaje počast svojim stradalima i nestalima: "Ono što su počinitelji zločina učinili da bi zameli tragove je strašno"

>> 'Kakvo dopunsko osiguranje, to je porez'

Ne plati li dopunsko, svaku će uslugu obiteljskog liječnika platiti 15 kuna. Bolnički cjenici daleko su skuplji. 'Ima postupaka koji su vrlo skupi. Operacija žuči i tri dana u bolnici stoji između 1.700 i 1.800 kuna. Ako nemaju dopunsko sve će to morati platiti sami', rekao je dr. Rudika Gmajnić, ravnatelj Doma zdravlja Osijek.

Zahtjev za ostavkom ministru su neki došli i osobno uručiti. 'Tražimo da podnese ostavku ili da pokaže da se na taj način slaže da će ova vlada i dalje raditi za bogate i menadžere', rekao je Damir Jašarević, branitelj. Nakon reforme, država će plaćati osiguranje tek svakom četvrtom vojnom invalidu.

'Ostavljali smo krv, udove i tijela za našu državu, da nam se na ovaj način vraća! Dobri smo samo kad su izbori!', ogorčen je Miljenko Kokobarić, predsjednik HVIDR-e Osijek. U ratu su, kažu branitelji, spašavali državne granice, u miru državne financije.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene