176798
176798
176798
176798
176798

VIDEO: Akcija oralnog cijepljenja lisica protiv bjesnoće

  • , 19.05.2011., 21:34
  • Autor:
  • komentara

Počeo je četiri milijuna eura vrijedan projekt cijepljenja lisica protiv bjesnoće. Naša je ekipa poletjela u avionu iz kojeg se bacaju mamci s cjepivom kako bi spriječili širenje te bolesti.

 
 
 
 

Bjesnoćom se na godinu zarazi i do tisuću životinja. Pet zrakoplova naoružanih cjepivom protiv bjesnoće krenulo je iz krčke zračne luke prema Istri i Gorskome kotaru. 'Da bi se istrijebila bjesnoća u populaciji divljih životinja ovakve projekte je potrebno provoditi najmanje 5 godina uzastopce', rekla je Ivana Lohman Janković, voditeljica projekta Uprave za veterinarstvo.

 Posao obavlja češko poduzeće s iskustvom u postavljanju mamaca iz zraka. 'Kad ide avion u zrak za cijepljenje on bilježi koordinate, on zabilježi datum, bilježi sat vremena gdje se bacalo', rekao je Ivan Drastich, voditelj poslova ovlaštene tvrtke.

>> Bijesne lisice haraju po unutrašnjosti Istre

Piloti s kojima je poletio i naš snimatelj kažu da su ovakve akcije užitak. 'Letenje je poseban užitak, još kad je spojeno s nečim ovakvim, korisnim, suzbijanjem ove opasne bolesti, nema većeg gušta', rekao je pilot Petr Buček. Oralno cijepljenje obavljeno je i prije petnaestak godina kada su lovci postavljali mamce po lovištima i tada su zabilježeni dobri rezultati.

'I populacija se digla, lisica je bilo više nego što ih ima danas', rekao je Miroslav Grgurić iz Lovačkog društva 'Jelen' iz Ravne Gore. 'Sada ne želimo niti dirnuti lisicu koju odstrelimo, a morali bi', rekao je Ivan Jakovac iz istog lovačkog društva. U mamcu od ribljeg brašna nalazi se cjepivo koje životinje progutaju i tako postaju imune na bjesnoću.

Nađete li mamak nemojte ga dirati!

'Ukoliko nađete mamak u prirodi ostavite ga, najbolje ga je ne dirati. Ukoliko se dogodi da mamak padne u vaše dvorište ili negdje u blizini gdje se igraju vaša djeca jednostavno s vrećicom uzmete mamak i odnesete ga do obližnjeg grma', objasnila je Lohman Janković.

Nakon Istre i Gorskog kotara na redu su sve kontinentalne županije. Sljedeće cijepljenje bit će obavljeno već ove jeseni, a nakon pet godina očekuje se da bi se bjesnoća kojom se na godinu zarazi i do tisuću životinja trebala u potpunosti istrijebiti.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se