Obavijesti Video Pretražite Navigacija
20. obljetnica vojske

20 godina poslije, od ZNG-a do HV-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska je prije 20 godina gotovo u ilegali osnovala svoju vojsku kako bi se obranila od agresije. Uoči 20. obljetnice dobili smo i 36. generala. Vojska se priprema za proslavu, ali i druženje s građanima, pa je tom prigodom po zagrebačkim ulicama prošetala počasna bojna HV-a s povijesnim ratnim zastavama. Podsjetimo se kako je to izgledalo prije 20 godina i tko su ljudi koji su tada bili među prvima u odorama hrvatskih vojnika.

Umirovljeni general i ratni ministar obrane Martin Špegelj gotovo pa se i ne odvaja od fotografija - uspomena na ratna sjećanja i prvo postrojavanje Zbora narodne garde.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović uručio je odlikovanja i dodijelio počasne činove braniteljima Odlikovan i slavni pilot Milanović odlikovao branitelje, oni poručili: "Želimo ostati izvan predizbornih prepucavanja" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

I 20 godina poslije, sve će oči na povijesnom travnjaku, biti uprte u njega. Primit će drugo najviše odlikovanje u državi. 'Kad sutra budem stao pred stroj u Kranjčevićevoj bit ću sigurno uzbuđen. Imat ću tremu, hehe. Ja sam 45 godina vojnik i uvijek sam ponosan kad postrojavam novu vojsku', kazao je umirovljeni stožerni general Špegelj.

Bili su to dani ponosa i slave, prisjeća se 84-godišnji general, koji je osmislio Zbor narodne garde. Hrvatska se, kaže, naoružavala ilegalno. Oružje se nabavljalo u inozemstvu. O špijunskom filmu u kojem je tada imao ulogu - nerado priča. A sebi zamjera samo jedno: 'Možda sam trebao biti malo tolerantniji u odnosima s državnim vrhom. Znate, ja sam profesionalni vojnik i nikad nijednu partijsku dužnost nisam izvršio'.

I brigadiru Zdravku Andabaku profesionalnost je na prvom mjestu. Imao je čast da, na prvom postrojavanju, od pokojnog predsjednika Tuđmana, primi ratnu zastavu Tigrova. 'Kad stojite pred predsjednikom države i preuzimate taj stijeg onda na sebe preuzimate jednu veliku odgovornost. Normalno da ima emocije, srce je ispunjeno istom vedrinom kao i prije 20 godina, s obzirom da smo stvorili državu i imamo u svijetu ravnopravne snage', kazao je Andabak.

Brigadir Ivan Selak bio je pilot bivše JNA. Već drugo desetljeće leti pod hrvatskom zastavom. Za njega kažu da je jedan od najiskusnijih pilota MIG-a. S kolegom Ivicom Ivandićem, kao 32-godišnjak, te je 1992. pobjegao iz Srbije. Vratili su dva MIG-a na hrvatski aerodrom.

'To je jednostavno bila jedna srpska otimačina. Mislim da je otimačina adekvatna riječ. Htio sam nešto vratiti što je moj pokojni ćaća platio i vratio sam', kazao je Selak.

Što su zamislili - i ostvarili su. No, nikad neće reći da je samo njihova zasluga to što Hrvatska danas ima modernu vojsku. Ali sretni su što su bili njezin dio.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene