71232
71232
71232
71232
71232

Vidas: Spor nadrastao svaku zamislivu proporciju

  • , 30.12.2008., 14:54
  • Autor:
  • komentara

Međunarodni stručnjak za pravo mora Davor Vidas izjavio je kako je slovenska blokada hrvatskih pregovora za članstvo u Europsku uniju na drastičan način pokazala da je hrvatsko-slovenski granični spor 'nadrastao svaku do sada zamislivu proporciju' te da je jedini način da se izbjegne čak i daljnja eskalacija što hitnije prenošenje toga spora s političke pozornice pred Međunarodni sud u Haagu.

 
 
 
 

'Jedini odgovor je pravo i dogovor', Vidas ističe kako blokada nije način za razvoj međudržavnih odnosa, pa zato Slovenija ne može očekivati dugoročnu korist od tog svojeg poteza. Ocjenivši kako prijedlozi o kontra mjerama poput bojkota proizvoda ili otežavanja pristupu nekretninama ne mogu voditi rješavanju merituma stvari, Vidas ističe kako Hrvatska treba pratiti put dogovora, koji su zacrtali premijeri Janša i Sanader 26. kolovoza 2007. na Bledu. 

>> Hrvatska i Slovenija ne mogu jedna bez druge

>> Slovenija - Hrvatska uz maksimalne sigurnosne mjere

Tom je prilikom, kako podsjeća, tadašnji premijer Janez Janša izjavio, po magnetogramu što ga je objavila slovenska Vlada, da je postignuta 'načelna suglasnost, da se neriješena pitanja u vezi s razgraničenjem među dvjema državama predaju na rješavanje Međunarodnom sudu u Haagu', a da će se 'preostala neriješena pitanja najprije pokušati rješavati bilateralno'. 

Rješavanje spora u skladu s međunarodnim pravom

Vidas smatra kako je s političkog stajališta rješavanje sporova dijalogom poželjno, ali kad postane razvidno da dijalog ne vodi napretku, nego vodi i daljnjem zaoštravanju ukupnih odnosa, onda treba hitno pristupiti rješavanju spora u skladu s međunarodnim pravom, odnosno Poveljom UN-a.

S obzirom na spor o razgraničenju između Hrvatske i Slovenije, kako navodi, od velike je važnosti i to da je politički temelj već izričito naveden u osobito relevantnom dokumentu EU-a - Pregovaračkom okviru za Hrvatsku, od 3. listopada 2005. U točki 13. tog dokumenta, kako pojašnjava, jedini forum izrijekom naveden za rješavanje graničnih sporova je Međunarodni sud u Haagu. 

Spor traje već 18 godina

Hrvatska i Slovenija spore se oko razgraničenja na moru skoro 18 godina i mnogi su relevantni stručnjaci i političari ocijenili sporazum Hrvatske i Slovenije o iznošenju spora pred Međunarodni sud pravim putom, a među njima i njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier u ljubljanskom "Delu" prije godinu dana. Vidas smatra kako bi za Sloveniju odbijanje jurisdikcije Suda s obzirom na postojeće okolnosti bio vrlo neizvjestan put.

'Politički gledano, ne pristane li Slovenija, u kontekstu što ga je sada sama stvorila, na podnošenje spora Međunarodnom sudu, kako će onda moći održati vjerodostojnost svoje tvrdnje da želi izuzeti hrvatske dokumente - i to baš zbog prejudiciranja u nekom budućem pravosudnom postupku. Drugim riječima, odbijanjem podvrgavanja nadležnosti Suda, Slovenija bi sada ujedno pokazala da nema vjerodostojnog razloga pribojavati se nekog navodnog budućeg prejudiciranja temeljem hrvatskih dokumenata u pregovorima s EU-om', smatra Vidas.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se