Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatsko izaslanstvo se vratilo u Zagreb

Vesna Pusić: Referendum za EU u veljači

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko izaslanstvo, predvođeno predsjednikom Ivom Josipovićem i premijerkom Jadrankom Kosor, vratilo se u Zagreb iz Bruxellesa sa svečanog potpisivanja ugovora o pristupanju Hrvatske EU-u.

U izjavi novinarima Ivo Josipović je pozvao na nastavak reformi, dok je Jadranka Kosor obećala da će u i oporbi podupirati europski put Hrvatske. 'Ono što je bio temelj rada vlade koju sam vodila bit će i dalje temelj moga i političkog rada mojih kolega', rekla je Kosor.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Proslava Nove godine u Hrvatskoj - 3 Radosan ulazak u Novu godinu Zabavni program, pjesma, veselje: Pogledajte kako su izgledali dočeci Nove godine širom Hrvatske

'Kako se u EU-u stvari mijenjaju, tako se i mi moramo dalje prilagođavati', izjavio je Ivo Josipović u zračnoj luci Pleso. 'Donesene zakone moramo provesti u praksi, dalje raditi na kompatibilnosti s europskim tržištem i nastaviti reforme u pravosuđu i upravi', dodao je predsjednik Josipović.

Upitana je li ugovor mogao biti potpisan ranije, Kosor je rekla da je o tome danas 'deplasirano govoriti'. 'Bitno je da smo ovaj posao završili, da je ugovor potpisan i da smo de facto postali članicom EU-a', istaknula je Kosor, predsjednica tehničke vlade do konstituiranja nove predvođene koalicijom lijevog centra.

Predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić potvrdila je da će se referendum o pristupanju Uniji umjesto u siječnju održati u veljači.

'Kada bi na snazi ostala važeća odluka Sabora referendum bi se morao održati najkasnije 7. siječnja. Ideja je da se ta odluka poništi i da se postupi u skladu s Ustavom, da Sabor donese dvotrećinsku odluku i da se referendum održi u veljači', pojasnila je vjerojatna buduća ministrica vanjskih poslova.

Po njezinim riječima, važno je da se europske teme ponovno vrate u središte javnosti i stvori atmosfera da birači izađu na referendum. 'Po zadnjim anketama potpora je 61% što je vrlo dobra potpora, ali tek treba ljude nagovoriti da nakon izbora još jednom izađu (na birališta) i kažu 'da'', rekla je Pusić. (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene