Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nezgodan trenutak

Burno zbog poziva Predsjednice Putinu da dođe u Hrvatsku; Plenković poručio: "Čut ćemo se poslijepodne"

Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin (Foto: AFP)
Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin (Foto: AFP) Afp
Aktualno Galerija +0 Kolinda Grabar-Kitarović i Vladimir Putin (Foto: AFP) Galerija 1/1 >>
Premijer Andrej Plenković poručio je iz Bruxellesa u petak da će se već poslijepodne čuti s predsjedicom Kolindom Grabar-Kitarović kako bi dogovorili sastanak vezan za njezin poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u vrijeme kada Europa razmatra sankcije protiv Rusije zbog slučaja trovanja špijuna.

"Razgovorat ćemo, čut ćemo se danas poslijepodne i dogovoriti sastanak", izjavio je Plenković u Bruxellesu gdje sudjeluje na summitu Vijeća Europe.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

Ranije je izjavio da Predsjedničin poziv Putinu gleda kao nastavak razgovora od prije nekoliko mjeseci.

"To je nastavak razgovora koji se dogodio prije nekoliko mjeseci u Moskvi i Sočiju i ovo je jedna sasvim druga tema u drugom kontekstu, gdje mnoge države imaju odnose s Rusijom, a u krajnjoj liniji i Ujedinjena Kraljevina je rekla da zadržava komunikaciju s Rusijom, to radi EU i to nije ništa neuobičajeno", rekao je Plenković.

Iz oporbe stižu brojne kritike na račun postupka Predsjednice.

Zastupnica GLAS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u petak je izjavila kako joj je "teško razumjeti" čestitku i poziv predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da posjeti Hrvatsku, ocijenivši kako je Predsjednica time "Hrvatsku dovela u nezgodnu sitaciju".

"Mislim da smo već došli u fazu u kojoj se nadamo da je to samo nespretnost, slučajnost, nekoordiniranost i nepostojanje zajedničke vanjske politike, a ne da je to neki zaista poseban projekt", rekla je Pusić novinarima.

Naglasila je kako je vrijeme kada Europsko vijeće, na kojemu je i hrvatski premijer, raspravlja o solidarnosti s Velikom Britanijom u slučaju trovanja bivšeg špijuna i njegove kćeri kemijskim oružjem na teritoriju jedne članice Europske unije s kojom će EU sigurno i nakon Brexita ubuduće tijesno surađivati, "najgori trenutak za upućivanje takvog poziva".

Hrvatska se treba držati saveznika u Europskoj uniji

"Naravno da je Rusija važan partner svim zemljama Unije i da je važno održavati odnose, ali važno je imati i neko samopoštovanje kao Europa, zajedništvo kao Europa. Hrvatska nema druge saveznike prvog kruga osim zemalja Europske unije. Tih se saveznika trebamo držati i onda će nas i velike sile respektirati, nego u situaciji u kojoj se valja nadati da je riječ samo o nekoordiniranosti i nespretnosti, a ne i o instrumentaliziranju Hrvatske u ovakvom trenutku", istaknula je Pusić.

Smatra da je predsjednica Grabar-Kitarović dovela Hrvatsku u nezgodnu situaciju jer poziv Putinu, kako je rekla, nije sukreiran s Vladom, "a trenutak je bio katastrofalan, pogrešan".

"Čak me i manje zanima odnos Predsjednice i Vlade, to je njihov problem. Zanima me slika zemlje koja se šalje prema van, a koja je u najmanju ruku nespretna, ako ne i potpuno negativna. S druge me strane počinje i brinuti i ova druga dimenzija. Dosad smo sve to tretirali kao nespretnost, rivalstvo između Predsjednice i Vlade, a sad se nadamo da je to samo to, a ne nešto opasnije", zaključuje Pusić.

Inače, potezom Predsjednice iznenađenje je izrazio i premijer Andrej Plenković koji je najavio da će se zbog te teme u ponedjeljak okupiti državni vrh. Premijer je oko 2 sata ujutro dao izjavu da RH razmatra diplomatske mjere protiv Ruske Federacije i da se razmatraju dvije opcije: protjerivanje ruskih diplomata sa teritorija država članica EU i opozivanje europskih veleposlanika iz Moskve.

Grbin: "Predsjednica sramoti Hrvatsku"

Peđa Grbin (SDP) osvrnuo se tijekom saborske sjednice na poziv predsjednice Grabar-Kitarović da Putin posjeti Hrvatsku.

"Premijer nije znao da je Predsjednica pozvala Putina, on to s njom nije dogovorio. To je izjavio nakon što je na europskom vijeću 28 šefova država uključujući i Hrvatsku jednoglasnosno utvrdilo da je Rusija odgovorna za napad nervnim otpadom u Velikoj Britaniji. Predsjednica je osramotila sebe izjavama u Argentini, a nakon toga je dobila priliku još jednom osramotiti se i ugroziti položaj RH. Ne možemo sa dva dijametralno suprotna glasa govoriti u vanjskoj politici. Mislim da je došlo vrijeme da se zapitamo treba li Republici Hrvatskoj ovakav dualizam", kazao je Grbin. (Hina/N.C.)
 


 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene