Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vesna Pusić:

'Nedolazak mađarskog šefa diplomacije nije pljuska Hrvatskoj'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šefica hrvatske diplomacije Vesna Pusić ne smatra da je otkazivanje sudjelovanja njezina mađarskog kolege Janosa Martonyija na Croatia Forumu u Dubrovniku pljuska Hrvatskoj.

Nakon što je jučer stigla vijest o otkazivanju sudjelovanja mađarskog ministra vanjskih poslova Janosa Martonyja na Croatia Forumu o energetskoj sigurnosti, koji je danas započeo u Dubrovniku, hrvatska šefica diplomacije i prva potpredsjednica Vlade Vesna Pusić kazala je da to nije pljuska Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Priopćenje iz Mađarske 'Zbog 'kršenja ugovora' Hrvatska više nema pravo prvokupa, ali...' Slika nije dostupna Poruka mađarskog ministra NAPETO SA SUSJEDIMA: 'Mađarska više ne može skrivati svoje mišljenje'

>> INA-MOL u 10 godina: Od strateškog partnerstva do međunarodnog spora

'Mađarski ministar vanjskih poslova Janos Martonyi otkazao je sudjelovanje na Croatia Forumu temeljem odluke mađarske vlade, a čini se da je to potaknuto hrvatskim izdavanjem europskoga uhidbenog naloga [protiv Zsolta Hernadija]', kazala je Pusić.

'Nedolazak mađarskog predstavnika ne predstavlja pljusku Hrvatskoj', dodala je. 'Ne vidim zašto bi to bilo nešto na štetu Hrvatske. Mađarska se strana odlučila na taj potez, ja bih voljela da nije. Da je situacija obrnuta, mislim da bi naša strana svakako voljela sudjelovati', rekla je i dodala kako hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić upravo sudjeluje na skupu pravosudnih ministara u Mađarskoj.

'Ja mislim da je to sasvim primjereno', rekla je šefica hrvatske diplomacije koja će se s Martonyijem vidjeti u petak u Budvi, što je otprije predviđeno jer su oboje na 4. strateškom seminaru o planiranju.

'Sutra ćemo razgovarati o svim temama. Nećemo rješavati pitanje odnosa MOL-a i Hrvatske, ali razgovarat ćemo o situaciji između Hrvatske i Mađarske u ovome trenutku. Vjerujem da su apsolutni interes suradnja i razgovor, i rješavanje situacije koja je eskalirala više nego što je bilo potrebno', rekla je.

Govoreći o samom slučaju Zsolta Hernadija, ministrica je kazala kako je riječ o 'sudskome predmetu koji traje duže od mandata ove vlade, (...) ali to je u rukama pravosudnih tijela, a sada i u okviru europske pravosudne suradnje'. Po njezinim riječima, 'to nema, ne bi ni trebalo ni smjelo imati veze s odnosima Hrvatske i Mađarske, pa ni s ovim konkretnim slučajem pregovora MOL-a i Hrvatske'.

Vijest o otkazivanju dolaska Janosa Martonyja u Dubrovnik objavljena je u jučerašnjem oštro intoniranom priopćenju mađarske vlade o situaciji nastaloj nakon raspisivanja međunarodne tjeralice za čelnim čovjekom MOL-a Zsoltom Hernadijem.

Nakon niza kritika upućenih hrvatskoj strani, na kraju priopćenja piše da je 'u svjetlu svega navedenog vlada odlučila da će ministar vanjskih poslova otkazati sudjelovanje na summitu koji u Dubrovniku počinje 3. listopada'.

Inače, Croatia Forum je tradicionalna međunarodna konferencija koja se održavala pod nazivom Croatia Summit, a na njoj se raspravlja o europskoj energetskoj sigurnosti. Skup traje dva dana, a otvara ga Vesna Pusić.

Uz predsjednika Ivu Josipovića, u Dubrovniku su i ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak te šefovi diplomacije Švedske, Latvije, BiH, Crne Gore, predstavnici SAD-a i Rusije, Europske komisije i NATO-a te predstavnici MVP-a brojnih drugih europskih zemalja.

Iako je bio najavljen, skupu se nije odazvao ni slovenski šef diplomacije Karl Erjavec. Ministrica Pusić kaže da joj je osobno poslao poruku da ne može doći iz obiteljskih razloga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene