Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU mora reagirati

Pusić: I Hrvatska je glasala za sankcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gošća Dnevnika Nove TV bila je ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić koja je iz prve ruke opisala kakvi su zaključci doneseni po pitanju prosvjeda u Ukrajini. Naime, ministrica je sudjelovala na summitu ministara vanjskih polova EU na kojem je su izglasane sankcije Ukrajini.

'Na izvanrednom sastanku Vijeća ministara doneseni su zaključci u 6 točaka. Glavna odluka je da sankcije neće biti provođene protiv Ukrajine kao zemlje već protiv specifičnih konkretnih osoba odgovornih za nasilje i represiju. Sastojat će se u zamrzavanju imovine. Tu se misli na bankovne račune. Odnosit će se na odgovornost i traženje da ti ljudi odgovaraju pred licem pravde za nasilje i represiju. I odnosit će se na zabranu putovanja u zemlje EU. Uz to, donesen je i zaključak da se uvedu sankcije za izvoz u Ukrajinu srdstava koja bi mogla biti korištena za unutarnju represiju. Zaključeno je i da će se olakšati za građane Ukrajine dobivanje viza, tj. smanjiti plaćanje viza za ulazak u zemlje EU kako bi se pokazalo da te sankcije nisu protiv Ukrajine nego protiv konkretnih osoba odgovornih za nasilje. Zaključeno je i da će se organizirati medicinska i humanitarna pomoć', izjavila je Vesna Pusić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvor iz ruske vlade tvrdi 'Ukoliko se Ukrajina podijeli, to će pokrenuti rat' Slika nije dostupna Što hitnije Poruka iz zatvora: Janukoviča treba, poput opasne zvijeri, maknuti od građana!

Najkrvaviji dan na ulicama Kijeva: Raste broj mrtvih, prosvjednici zarobili 67 policajaca!

Ministrica je odgovorila i na pitanje kakva je bila argumentacija Hrvatske u raspravi.

'Naš je stav bio da se uvedu sankcije ne protiv zemlje nego konkretnih osoba. Smatrali smo da je neprihvatljivo da nastavi krvoproliće te da je potrebno vratiti u institucije rješavanje tog problema Podržali smo naša tri predstavnika EU - Njemačke, Francuska i Poljske' koji su u Kijevu u razgovorima s predsjednikom Janukovičem i predstavnicima opozicije. Hrvatska ima iskustvo što znači nasilje i krvoproliće i smatramo da je to europsko pitanje i da Europa mora reagirati, izjavila je ministica Pusić.

Komentirala je i položaj hrvatskih tvrtki u Ukrajini.

'Ministarstvo je preporučilo građanima Hrvatske da ne putuju u Ukrajinu. Nitko još nije evakuiran. Tvrtke posluju koliko je to moguće u datim okolnostima. Sankcije se ne odnose na zemlju pa kroz to ni na poslove koje te tvrtke tamo rade', zaključila je ministrica Vesna Pusić.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene