Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Desetak traktora

Prosvjed seljaka i u Velikom Trgovišću: 'Na kulturan i civiliziran način želimo iskazati nezadovoljstvo'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Seljacima prosvjednicima danas su se pridružili i seljaci Krapinsko-zagorske županije.

Poljoprivrednici iz Krapinsko-zagorske županije, izlaskom traktorima na autocestu A2 Zagreb-Macelj, kod Velikog Trgovišća, pridružili su se u podne svojim kolegama u kontinentalnim hrvatskim županijama u prosvjedu, nezadovoljni načinom isplate državnih potpora, potvrdio je predstavnik prosvjednika Nedjeljko Babić.

Pročitajte i ovo Francuski seljaci blokirali autocestu - 2 Nezadovoljni radom vlade VIDEO Francuski seljaci blokirali autoceste: Konvoj traktora stvorio kaos oko Pariza, čeka se premijerov govor Prosvjed njemačkih seljaka u Berlinu - 5 Veliki prosvjed VIDEO Tisuće traktora stigle u Berlin, sprema se kaos: Zatvoren centar grada

U ovom trenutku nema govora o blokadi prometnice, već zagorski seljaci žele na kulturan i civiliziran način iskazati svoje nezadovoljstvo načinom isplate državne potpore poljoprivrednicima, naglasio je Babić.

Na prosvjednom punktu kod Velikog Trgovišća je desetak traktora. Babić kaže kako ih je moglo biti i znatno više, ali zbog obaveza, odnosno pripreme za berbu kukuruza, ne žele dodatna opterećenja, smatrajući kako je i ovaj broj seljaka-prosvjednika dovoljna poruka resornom ministarstvu i Vladi RH-a.

>> Seljaci predali zahtjeve: 'Izgubili smo bitke, ali ćemo rat ipak dobiti'

Zagorski poljoprivrednici očekivali su da će se rješenje problema oko isplate potora postići dijalogom s Ministarstvom poljoprivrede, što se nažalost nije dogodilo, kaže Babić pojašnjavajući zašto su se tek danas odlučili na javni prosvjed.

Najavljuje da će seljaci uz prometnicu ostati do sutra, kada očekuju zaključke sa sastanka u Novoj Gradiški gdje bi se trebali sastati predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača iz cijele Hrvatske.

Seljaci iz Varaždinske županije, njih 20-tak koji su od petka traktorima prosvjedovali uz autocestu A4 kod Zamlake, oko podneva vratili su se kući. Privremeni koordinator prosvjeda Dražen Pokos izjavio je da se prosvjednici vraćaju svojim gospodarstvima zbog brojnih obveza, ali da su se već sutra spremni vratiti i ponovno priključiti prosvjedima.

I oni, kao i poljoprivrednici iz Zagorja, iščekuju zaključke sa sutrašnjeg sastanka u Novoj Gradišci.

Inače, predstavnici nezadovoljnih poljoprivrednih proizvođača danas su nešto iza 10 sati u zgradi Vlade RH u

Zagrebu predali i urudžbirali svoje zahtjeve te zatražili da ih premijer Zoran Milanović primi u iduća 24 sata.

Poljoprivednici su poslije predaje pisanih zahtjeva novinarima izjavili kako se nadaju da će se Milanović o njima u zadanom roku očitovati, u suprotnom će svoju bitku nastaviti pred Europskim parlamentom u Bruxellesu.

Također traže ostavku ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine jer je, kako kažu, prekršio članak 21. Zakona o državnim potporama. Predstavnici seljačkih gospodarstava smatraju da ih je isplaćivao netransparentno, budući da je nekima, uglavnom velikim proizvođačima, poticaje isplatio u iznosu od sto posto, nekima manje, a nekima ništa. Zahtjevaju i višu otkupnu cijenu za sve poljoprivredne proizvode i hitnu isplatu 700 milijuna kuna neisplaćenih poticaja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene