Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliko terensko istraživanje Dnevnika Nove TV

REZULTATI ZA 4 IZBORNE JEDINICE - Kome će ići granični mandati?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U istraživanju je sudjelovalo preko 4200 ispitanika, u prosjeku oko 420 po izbornoj jedinici. Svaki od ispitanika od anketara je dobio listić po uzoru na izborni listić, što je najveća prednost terenskog istraživanja.

Nova TV je u sklopu praćenja parlamentarnih izbora 2016. pripremila veliko terensko predizborno istraživanje na 10 izbornih jedinica. Istraživanje je, za Novu TV provela agencija Ipsos od 19. kolovoza i 4. rujna 2016. Istraživanje je provedeno metodom osobnog intervjua u kućanstvu na punoljetnim građanima Republike Hrvatske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Veliko istraživanje Nove TV Analiza Tihomira Cipeka: 'Čini mi se, ako ovako ostane, da ćemo imati eksperiment broj 2' Slika nije dostupna Veliko terensko istraživanje REZULTATI ZA 7., 9. i 10. IZBORNU JEDINICU Kakva je situacija u najjačoj utvrdi HDZ-a?

U sklopu današnjeg Dnevnika Nove TV objavljene su procjene za 3., 4., 5. i 8. izbornu jedinicu. U svakoj izbornoj jedinici maksimalan broj mandata je 14.

Narodna koalicija 'potvrđuje' rezultat u 3. izbornoj jedinici

Narodna koalicija daleko je ispred ostalih lista u 3. izbornoj jedinici s potporom od 49,1 %, HDZ uživa potporu od 22,3%. Koalicija Bandića za premijera, točnije Radimir Čačić kao nositelj u 3. izbornoj jedinici osvaja 8,9%, dok Živi zid ima 7,1% potpore. MOST prelazi prag s 5,5% potpore.

To znači kako Narodna koalicija osvaja 8 mandata, HDZ bi dobio 4 zastupnika, a po jednog bi zastupnika imala Bandićeva koalicija, koju u toj izbornoj jedinici predvodi Radimir Čačić. I jedan mandat osvaja Vladimira Palfi predvodeći koalicijsku listu Živi zid.

Od navedenog, 13 mandata mogu se smatrati sigurnim (Narodna koalicija 8, HDZ 4, i 1 Radimira Čačića), dok je mandat Živog zida granični i za njega se još bori MOST.

HDZ prva lista u 4. izbornoj jedinici, ali puno stranaka se bori za Sabor

HDZ je prva stranke s osvojenih 34% birača u 4. izbornoj jedinici, Narodna koalicija nalazi se odmah iza njih sa 27,5%. HDSSB i HKS imaju zajedno 10,9% potpore birača, MOST je na 9%, a koalicija predvođena Živim zidom trenutno uživa potporu od 7,2% birača. Prag još prelazi stranka Bandić Milan 365 s 5,6%.

HDZ tako dobiva 6 mandata, a Narodna koalicija 4. Po jedan mandat dobivaju HDSSB, MOST, Živi zid te Bandićeva koalicijska lista.

No, ni u ovoj izbornoj jedinici nisu svi mandati jednako sigurni. Čak 3 mandata su granična i to mandati Živog zida, Bandićeve koalicije i jedan mandat HDZ. Za njih se s njima još bore i Narodna koalicija i HDSSB.

HDZ 5. izbornu jedinicu nikada nije izgubio pa neće ni 2016.

HDZ s potporom od 42,1% i dalje je prva lista 5. izborne jedinice, a daleko iza nje kao druga lista prema izboru birača nalazi se Narodna koalicija s 25,1%. Tu je još MOST koji ima 9,2% potpore. No oko izbornog praga se nalaze i Živi zid s 5% i Bandićeva koalicija s 4,5%.

U mandatima, to bi značilo kako HDZ osvaja 8 mandata, Narodna koalicija 5, a MOST 1. No dva mandata nisu toliko sigurna: ukoliko Živi zid i Bandićeva koalicija pređu izborni prag, njima pripada po jedan mandat koji bi oduzeli HDZ-u i/ili Narodnoj koaliciji.

Narodna koalicija i dalje prva u 8. izbornoj jedinici

Narodna koalicija s osvojenih 36,3% potpore birača i dalje je prvi izbor Primoraca i Istrijana. Odmah iza njih je koalicija predvođena IDS-om koja uživa potporu od 21,5% birača, a zatim slijedi HDZ s potporom od 17,5%. MOST je na 8,7%, a Živi zid 7,1% potpore.

Narodna koalicija osvojila bi tako 6 mandata, IDS 3, baš kao i HDZ. Po jedan mandat osvajaju MOST i Živi zid. Od svih mandata, većina je 'sigurna', na granici se nalazi samo jedan mandat Živog zida. Ukoliko se Živi zid ne izbori za njega, moguće je da ga dobiju Narodna koalicija ili IDS i time još snažnije potvrde vodeće pozicije.

Koliko je vjerojatno da će naši ispitanici izaći na izbore i glasovati?

U 3. izbornoj jedinici 61,2 posto ispitanika će sigurno glasovati, njih 22,6 posto kaže kako će vjerojatno glasovati, 8,8 posto sigurno neće glasovati, 5,4 posto ispitanika kaže kako vjerojatno neće glasovati, a njih 2 posto još ne zna.

U 4. izbornoj jedinici 65,3 posto ispitanika se izjasnilo kako će sigurno glasovati, 17,7 posto kaže kako će vjerojatno glasovati, 8,2 posto sigurno neće glasovati, 6,2 posto ispitanik kaže kako će vjerojatno glasovati, a njih 2,4 posto još ne zna.

50,2 posto ispitanika u 5. izbornoj jedinici izjasnilo se kako će sigurno glasovati, njih 31 posto će, kažu, vjerojatno glasovati, 7,5 posto ispitanika kaže kako sigurno neće glasovati, a 9,5 posto vjerojatno neće glasovati. Njih 1,9 posto još ne zna.

U 8. izbornoj jedinici 55,5 posto ispitanika kaže kako će sigurno glasovati, njih 27,5 posto će vjerojatno glasovati, 7 posto ispitanika kaže kako sigurno neće glasovati, a 7,5 posto kako vjerojatno neće glasovati. 2,5 posto ispitanika još ne zna hoće li glasovati ili ne.

Koga bi nakon izbora voljeli vidjeti na vlasti?

U 3. izbornoj jedinici 20,5 posto ispitanika na vlasti bi nakon izbora najradije vidjelo koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom; 16,4 posto ispitanika na vlasti bi voljelo vidjeti HDZ s Mostom, a takozvanu 'veliku koaliciju' SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ na vlasti bi voljelo vidjeti 6,8 posto ispitanika. Zanimljivo je kako bi čak 19,7 posto ispitanika na vlasti voljelo vidjeti nekog drugog, a 18,4 posto ih je sigurno kako nas čekaju još jedni izbori vjerujući da nitko neće osigurati potrebnu većinu. 9,1 posto ispitanika kaže kako im je svejedno tko će biti na vlasti, a isti toliko, 9,1 posto, ne zna koga bi radije vidjeli na vlasti nakon nedjeljnih izbora.

U 4. izbornoj jedinici imamo drugačiju situaciju od one u trećoj. Najviše ispitanika, njih 21,2 posto nakon izbora bi na vlasti radije vidjeli HDZ s Mostom; njih 14,4 posto na vlasti bi radije koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok bi 7,8 posto ispitanika na vlasti radije vidjelo veliku koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ-a. 23,2 posto ispitanika na vlasti bi radije pak nekog drugog, a 17 posto ih vjeruje kako ćemo ponovno na izbore jer nitko neće osigurati potrebnu većinu. 9,4 posto ispitanika reklo je kako im je svejedno, a njih 7,1 posto ne zna.

U 5. izbornoj jedinici najveći broj ispitanika, njih 28,8 posto na vlasti bi nakon izbora radije vidjelo HDZ s Mostom; njih 18,7 posto bi pak radije na vlasti vidjelo koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom, a njih 8,1 posto bi radije veliku koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ-a. 18,9 posto ispitanih na vlasti bi radije nekog drugog, 15,2 posto njih drži kako nam predstoje još jedni izbori jer nitko neće osigurati potrebnu većinu. 14 posto ispitanika je svejedno, a njih 2,3 posto ne zna.

U 8. izbornoj jedinici najviše ispitanika nakon izbora na vlasti bi voljelo vidjeti SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom, njih 28,7 posto; 11,3 posto ispitanika na tom bi mjestu radije HDZ s Mostom, a veliku koaliciju SDP-HNS-HSS-HSU i HDZ-a na vlasti bi radije 5,6 posto ispitanika. 28,5 posto ispitanika na vlasti pak radije nekog drugog, a njih 11,2 posto smatra kako ćemo ponovno na izbore jer nitko neće osigurati dovoljan broj mandata. 8,8 posto ispitanika kaže kako im je svejedno, a njih 5,9 posto ne zna.

Bez obzira na preferencije ispitanika, što očekuju - tko će pobijediti na izborima i sastaviti buduću vladu?

U 3. izbornoj jedinici 26,1 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom; 18,5 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom dok njih 6,7 posto smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane 'velike koalicije' SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 23,9 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 11,1 posto je svejedno, a 14 posto ih ne zna.

U 4. izbornoj jedinici 23,9 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom; 19,3 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok njih 8,6 posto smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane 'velike koalicije' SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 26,6 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 7,9 posto je svejedno, a 13,7 posto ih ne zna.

U 5. izbornoj jedinici 32 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom; 17,3 posto ispitanika očekuje da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom dok njih 5,5 posto smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane 'velike koalicije' SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 22,4 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 11,5 posto je svejedno, a 11,4 posto ih ne zna.

Najviše ispitanika iz 8. izborne jedinice, njih 33,1 posto da će vladu sastavljati koalicija SDP-HNS-HSS-HSU s Mostom; 16,5 posto očekuje da će vladu sastavljati HDZ s Mostom, a 8,9 posto njih smatra kako će se Vlada sastavljati od takozvane 'velike koalicije' SDP-HNS-HSS-HSU s HDZ-om. 20,3 posto ispitanika iz ove izborne jedinice očekuje da vladu sastavlja netko drugi, njih 6,7 posto je svejedno, a 14,5 posto ih ne zna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene