Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Borba za Zagreb

Rajko Ostojić napao Bandića: On je drugi Sanader!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Zagreba nije došao Milan Bandić, zbog čega su ga drugi protukandidati napali. Govoreći o projektu izgradnje Arene Zagreb, Rajko Ostojić ga je nazvao 'drugim Sanaderom'.

Cijelo sučeljavanje pogledajte u videoprilogu! Na portalu Dnevnik.hr održano je veliko sučeljavanje kandidata za gradonačelnika Zagreba.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Čestitao Bandiću Ostojić priznao poraz: S Bandićem će nam trebati jako, jako puno sreće Slika nije dostupna Drugi krug izbora Bandić pobijedio u Zagrebu, Ostojić priznao poraz

Na sučeljavanju su se pojavili kandidat koalicije predvođene SDP-om i HNS-om Rajko Ostojić, kandidatkinja koalicije predvođene HDZ-om Margareta Mađerić, kandidat koalicije predvođene HSS-om i HSLS-om Vladimir Ferdelji te kandidat Hrvatskih laburista Branko Vukšić.

Bandić se nije pojavio

Neovisni kandidat i aktualni gradonačelnik Milan Bandić na sučeljavanje nije došao.

Ostojić je rekao da Bandić 'nema ideju za dijalog, dvosmjernu komunikaciju te da ga je vjerojatno strah sučeljavanja. 'On nije demokrat, već autokrat, nema ideju za demokraciju, već samo za monolog. Vjerojatno ga je strah, i sram da nije ispunio sve što je obećao', rekao je Ostojić.

Ferdelji se složio, dodajući da bi sučeljavanja trebala biti dužnost.

Mađerić je kazala da nepojavljivanje više govori o Bandiću 'nego o nama'. Cinično je dodala da bi se možda i pojavio da mu je rečeno kako će se na sučeljavanju stavljati pršut na čelo. 'Uostalom, čula sam da je negdje sučeljavanja nazvao cirkusom', rekla je.

Vukšić kaže kako je Bandić prije svega loš u sučeljavanjima te da nema odgovore na tisuće pitanja koje bi mu bila postavljena.

Što je najbolje što se dogodilo tijekom protekle četiri godine?

Na pitanje što je najbolje što je ostvareno u protekle četiri godine u Zagrebu, Ferdelji kaže kako ima mnogo stvari, ali izdvojio je uređenje Bundeka. 'Naravno, to je premalo da bi opravdalo ogroman novac koji Zagreb ulaže u svoju infrastrukturu.'

Za Vukšića su najbolji događaj predstojeći izbori, ali spomenuo je i Muzej suvremene umjetnosti. Ostojić kaže kako je Bandić izvršio samo pet posto od obećanog te da je sramota da je brand grada postao jedan shopping centar.

O najavljenom štrajku u ZET-u

Kandidati su komentirali najavljeni štrajk zaposlenika u ZET-u zbog kašnjenja isplate plaća od 5 dana. Mađerić smatra kako bi s njima trebalo sjesti za stol, Vukšić podržava njihovu borbu za radnička prava, dok Ferdelji ne vjeruje kako bi obustava rada mogla prouzročiti veće štete.

Ipak, svi kandidati vide i političke motive u štrajku. Rajko Ostojić je uvjeren kako je sve usmjereno protiv direkcije Zagrebačkog holdinga, u kojoj većinu sačinjavaju SDP-ovci te predviđa da će se vrlo skoro pojaviti gradonačelnik Bandić kao 'deus ex machina' i riješiti stvar. Uvjeren je i da će Zagrepčani to što govori prepoznati.

Branko Vukšić tvrdi da je riječ o skretanju pažnje, a Vladimir Ferdelji kaže kako je ona već skrenuta i to na SDP koji trenutno vodi Holding. 'Slažem se da su u pitanju zakulisne igre u kojima sve konce vuče gospodin Bandić. Gospodin Ostojić je već objasnio - napravi se problem, a onda dođe deus ex machina i riješi stvar.'

Margareta Mađerić je za trenutno stanje u Zagrebačkom holdingu optužila Bandića i SDP, čiji je on član do prije nekoliko godina bio. 'Štrajk je usmjeren i prema SDP-u i prema Bandiću, ali i prema izuzetno lošoj politici Vlade te kao znak solidarnosti s radnicima Croatia Airlinesa. Štrajk je legitiman i oni se imaju pravo boriti za svoja prava.'

Svi za promjene u Holdingu, Mađerić Ostojića prozvala zbog afere Baxter

Svi su kandidati najavili promjene na vrhu Zagrebačkog holdinga, a Vukšić namjerava i smanjiti broj ljudi u direkciji te gradske tvrtke. Svi su za izbor nove uprave putem javnog natječaja, s tim da Ferdelji pitanje javnog natječaja smatra predizbornom demagogijom.

Mađerić je prozvala Ostojića za odgovornost u aferi Baxter, velikom i smrtonosnom skandalu s dijalizatorima koji je Hrvatsku potresao u vrijeme Vlade Ivice Račana. Ministrica zdravstva tada je bila Ana Stavljenić-Rukavina, dok je Ostojić bio njezin zamjenik. Danas se bivša ministrica natječe za mjesto u Gradskoj skupštini na Bandićevoj listi, a Ostojić se pohvalio kako je ona nedavno odbacila tvrdnje o bilo kakvoj njegovoj ulozi u toj aferi.

O privatizaciji Holdinga

Branko Vukšić se usprotivio privatizaciji pojedinih dijelova Holdinga. Kaže da se zalaže za osnivanje dviju tvrtki - u jednu bi se izdvojile komunalne djelatnosti, a u drugu one koje mogu ići na tržište.

Vladimir Ferdelji smatra da bi sve komunalne djelatnosti trebale ostati unutar Holdinga, a sve tvrtke koje imaju tržišnu konkurenciju i čiji je cilj stjecanje profita trebaju ići u privatizaciju. I Margareta Mađerić se protivi privatizaciji komunalnih djelatnosti, ali ne bi se protivila privatizaciji Gradskih ljekarni.

Rajko Ostojić je za privatizaciju, ali ne na način kako je to učinjeno svojedobno sa Zagrebplakatom.

Je li Holding pred bankrotom?

Mađerić vjeruje kako je Holding pred bankrotom i pritom napominje da su proračun Grada i Holdinga 'spojene posude'.

Vukšić je uvjeren kako je situacija loša, ali 'ne znamo koliko je dužan', a s njim se slaže i Ostojić koji tvrdi da je 'Holding
napravljen da bi se dugovi iz grada prelili u Holding' te da ga je Bandić koristio kao svoju privatnu banku. Vukšić je upozorio kako je i SDP pristao na prelijevanje dugova, jer je Holding osnovan u vrijeme kada je Bandić bio u SDP-u.

'Clean start'

Ostojić je po eventualnom dolasku na vlast najavio provedbu 'clean starta' u roku od tri mjeseca, dok Ferdelji, pozivajući se na dugotrajni 'clean start' koji je naručila Vlada, kaže da ništa takvo nema namjeru provoditi, već da će izvesti brzinsku analizu i u roku od mjesec-dva javnosti reći što je utvrđeno. Brzu analizu najavio je i Vukšić.

Mađerić kaže kako iza nje stoji tim stručnih i sposobnih ljudi, a dodaje da i u gradskoj upravi radi čitav niz sposobnih i izuzetno dobrih ljudi. Obećala je da se, pobijedi li, neće pozivati na greške svojih prethodnika na vlasti.

Ostojić je u roku od četiri godine obećao zatvoriti odlagalište na Jakuševcu. Kaže da bi taj projekt za njega vodila bivša ministrica zaštite okoliša Mirela Holy. Vukšićeva je ideja da se iz otpada dobije toplinsku energiju.

O stadionu na Maksimiru

Kada je riječ o Dinamovom stadionu, Ostojić bi ga dovršio u nekoliko etapa, a kaže da je najvažnije dovesti ljude na taj stadion. Za Vukšića bi sve što traje dulje od četiri godine išlo na referendum. 'Nisam stručnjak za stadione, ne znam je li ga treba rušiti. (...) Bilo bi ga šteta rušiti jer je spomenik, ali bilo
bilo bi i šteta staviti u funkciju ono što je poluizgrađeno', rekao je.

Ferdelji bi stadion dovršio te ga stavio u funkciju jer 'najgore su nedovršene investicije'.

Dok se Vukšić izričito protivi modelu javno-privatnog partnerstva (JPP), drugi kandidati mu se ne protive, ističući nužnost transparentnosti.

Kao problem koji se u proteklih 20-ak godina nije riješio u Zagrebu, Mađerić je istaknula činjenicu da nije izgrađen nijeda dom umirovljenika. S njom se složio i Ostojić, koji smatra da je to 'nedopustivo'.

Kako riješiti problem gradskih stanova?

Kandidati su se osvrnuli i na situaciju s gradskim stanovima, prvenstveno u Jelkovcu. Ostojić smatra da kako je iluzija da oni mogu biti prodani te se zalaže za njihovo iznajmljivanje. Kaže i da cijelo naselje treba do kraja izgraditi te Bandića proziva da vrijeđa građane kada Jelkovec naziva kvartom za siromašne.

Da Jelkovec treba dovršiti smatra i Vukšić. 'U Jelkovcu nema nijedan poslovni prostor, a zaklinjemo se da potičemo obrtništvo. Tamo su prazni prostori i to se može ponuditi obrtnicima', rekao je.

Ferdelji se zalaže da manji kontingent stanova bude stavljen na prodaju, jer se svi ne mogu prodati, a da se veći dio da građanima u najam, ponajprije mladim obiteljima koje teško dolaze do stanova. 'Ja sam za prodaju, ali ne za podjelu, ne smiju se prodati ispod vrijednosti', rekao je.

Mađerić se založila za reviziju kriterija dodjele gradskih stanova.

'Arena Zagreb - deal Sanadera i Bandića'

Osvrćući se na izgradnju zagrebačke Arene, Ostojić je rekao kako je to bio 'pravi deal između Sanadera i Bandića'. Dapače, dodao je i kako je Bandić 'drugi Sanader'. Vukšić tvrdi da je još u vrijeme izgradnje tog objekta govorio da ga uopće ne treba graditi. 'Treba vidjeti kolike su dubioze, treba dobra analiza i treba naći nekoga tko će brinuti o Areni', rekao je.

Ferdelji otklanja ideju o eventualnom rušenju Arene. 'Bilo bi jako blesavo to rušiti, to je gotovo, novac je potrošen, ne možemo ga iz betona vratiti', rekao je.

Svi obećavaju niže cijene komunalija

Svi su kandidati najavili da će, pobijede li, računi za komunalije građanima biti niži. Ferdelji ne zna za koliko bi se režije mogle smanjiti jer to ovisi i o uštedama u Holdingu. Mađerić je relativno neodređeno najavila smanjenje cijena, uz povećanje kvalitete usluga.

Vukšić je istaknuo nedostatke infrastrukture, poput činjenice da se velik dio vode iz gradskog vodovoda izgubi zbog dotrajalih cjevovoda. Kaže i da on ne bi ZET-ovcima nabavljao nove cipele za 700 kuna, ako se mogu kupiti i za 300 kuna te najavljuje smanjenje cijena tramvajskih karata i vode 'dobrim poslovanjem'.

Ostojić najavljuje u prve dvije godine smanjenje komunalija za barem 20 posto.

Jedno od pitanja koje se nerijetko najčešće ističe kao najveći problem za životni standard Zagrepčana je visina stope prireza. Kandidati su o tome izrekli različita mišljenja.

Tko bi smanjio prirez, a tko ne?

Ostojić tvrdi da će ga smanjiti već s početkom sljedeće godine i to za četiri indeksna poena. 'To je civilizacijsko pitanje, ostat će više kuna u džepovima građana', rekao je.

Ferdelji najavljuje da će stopa prireza u slučaju njegove izborne pobjede najvjerojatnije ostati ista, smatrajući i ovo pitanje predizbornom demagogijom. 'Neću ga smanjivati jer ga najosjetljivi ni ne plaćaju, time bi se pomoglo bogatašima', rekao je. Ipak, kaže da ne tvrdi kako će stopa ostati zacementirana.

Mađerić je rekla da će prirez u roku od četiri godine smanjiti s 18 na 12 posto, izrazivši neslaganje s Ferdeljijem kako prirez ne utječe na siromašne.

Vukšić se pak složio s Ferdeljijem da prirez nije najveći problem. 'Treba prvo smanjiti cijene komunalija, a tek zatim prirez', rekao je.

Svi su se kandidati založili za revitalizaciju Gornjeg grada, u kojem vikendima, kada ondje bude najviše turista, nerijetko sve bude zatvoreno.

Financiranje Snježne kraljice

Za skijašku Snježnu kraljicu Ferdelji misli da bi se mogla financirati sama, Vukšić kategorički tvrdi da gradski novac u nju neće više ići, dok se Mađerić i Ostojić zalažu za smanjenje gradskog učešća u njezinom financiranju.

Reakcije obitelji na ulazak u gradonačelničku utrku

Pred kraj sučeljavanja kandidatima je postavljeno nekoliko ležernijih i osobnih pitanja. Tako je Mađerić priznala kako ju je suprug, kada se odlučila ući u kampanju za gradonačelnicu, pitao 'Što ti sve to treba?'. Ni Vukšićeva supruga nije presretna što ga zbog kampanje često nema doma, ali tvrdi da je već na to kroz godine naučila.

Slično kaže i Ostojić, ali tvrdi da nije požalio što je ušao u politiku. Ferdeljiju je supruga kada joj je objavio ulazak u kampanju rekla da 'nije normalan', ali kaže kako ima veliku podršku dvojice sinova.

Najgori trač

Najgori trač koji je o sebi čuo je da u Međimurju ima tri tvrtke, makar, kako kaže, tamo nije bio zadnjih 20 godina. Za Vukšića je najgori trač o njemu da je bogat čovjek - kaže da je samo bogat duhom. Ostojić kao najgori trač ističe optužbe da je odgovoran za aferu Baxter, a Mađerić tvrdi da nije čula najgori trač o njoj te da joj to nije ni važno, premda je uvjerena da i o njoj tračevi kruže.

Ferdelji, Vukšić i Ostojić ističu da je za njih 'Stari fijaker' pjesma koja najbolje simbolizira hrvatsku metropolu (Ferdelji je čak i zapjevao par stihova). Za Mađerić je takva pjesma 'Rođen u Zagrebu'.

Vukšić je u najmlađim danima htio biti novinar, 'sasvim sigurno ne političar', Mađerić je imala veliku želju biti učiteljica, dok su Ferdelji i Ostojić maštali o sportskim karijerama.

S kim bi tko otišao na kavu ili večeru?

Otkrili su i s kim bi od protukandidata nakon izbora najradije otišli na kavu ili večeru - Vukšić i Ferdelji su se međusobno složili kako bi najradije jedan s drugim izmijenili iskustva. Premda bi Ostojić najradije sjeo s Bandićem, ipak se odlučio za protukandidatkinju Mađerić, koja je netom prije izrazila želju da s njim popije kavu, jer to ne čini često sa SDP-ovcima.

Mađerić je svejedno tko će joj biti protukandidat u drugom krugu, ako prođe u njega. Doduše, ona je uvjerena da je jedina kandidatkinja desnog centra koja u drugi krug ima šansu ući, a da svi ostali koji imaju šansu dolaze s ljevice pa joj je zato svejedno.

Ferdelji bi radije Ostojića u drugom krugu nego Bandića, dok bi Ostojić bilo koga od svojih protukandidata. Vukšić priželjkuje Bandića. 'Uvijek je intrigantno imati u nečemu najslabijeg i najboljeg u nečemu, postoji čovjek koji po anketama ima najviše, a najlakši je protivnik u sučeljavanjima', rekao je.

Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene