Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TISUĆLJETNI GROBOVI

Veliko arheološko otkriće u Šarengradu: Kamera Nove TV jedina zavirila u jednu od najvećih nekropola Avara

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon dvije godine istraživanja, na arheološkom nalazištu u Šarengradu kraj Iloka, otkrivena je jedna od najvećih nekropola Avara u zemlji. Zbog velike vrijednosti pronađenih predmeta, otkriće je čuvano u strogoj tajnosti, a u više od 1.000 godina stare grobove zavirila je jedino kamera Nove TV.

Avarski ratnici pod šarengradskom zemljom skriveni su gotovo 1300 godina. U njima su i pređice, odnosno kopče pojasa. Što je kopči više, viši je i čin. Među ekskluzivnim nalazima i vojnik sa sabljom iz 725. godine, a Andrea Rimpf, voditeljica istraživanja, kaže da u Hrvatskoj trenutno ima svega petnaestak takvih mačeva i palaša.

Pročitajte i ovo Ilustracija Jeste li ga osjetili? Potres kod Ogulina, osjetio se i na području Zagreba i BiH: "Dobro je zatreslo..." Ilustracija Istraživanje Eurostata Izašli podaci o najdugovječnijim stanovnicima Europske unije: Pogledajte gdje se na ljestvici nalaze Hrvati

Ratnici konjanici u grobove su polagani zajedno s konjima koji su bili opremljeni jer, kako kaže Anita Rapan Papeša, arheologinja i kustosica Gradskog muzeja Vinkovci, u grobovima pronalaze kopče, sedla, stremene i žvale u ustima

Šarengradsko nalazište prva je do sad istražena nekropola Avara u Podunavlju i treća po veličini avarska kolekcija u Hrvatskoj.

Otkriće na ovom lokalitetu toliko je važno da je bilo tajna sve do ovog trenutka, no već danas svi će konjanici, radi zaštite, biti izneseni

"Do sad je istraženo 45 grobova. Ono što je zapravo i najvažnije tu su ti konjski ukopi, odnosno konjanika koji spadaju u vojnom smislu u nekakav rang časnika", kaže Rimpf.

"Svi pokojnici su polagani u grobove na svojim krevetima tako da su te rupe ostaci nogu koje su sjedale u te rupe", kaže Rapan Papeša.

Uz vojnu opremu, konje i krevet, pokojnici su pokapani s keramičkom posudom, komadom mesa, te jajima kao simbolom novog života.

"Do sada imamo šest takvih ukopa što sugerira ono što smo i pretpostavljali da su ovdje pokapani pripadnici zajednice koja je čuvala južnu avarsku granicu tu uz Dunav", kaže Rapan Papeša.

Granica Hrvatske, uz Dunav, oduvijek je područje migracija. Ratoborni Avari na konjima su stigli iz Azije i ovdje se zadržali 200 godina.

"To je vrlo važno dakle za hrvatsku povijest jer je riječ o 8 stoljeću i Avari su ključni u tom periodu etno geneze Hrvata", kaže Rimpf.

Dvogodišnje istraživanje se nastavlja, a avarski vojnici će, nakon restauracije i konzervacije, biti izloženi u Gradskom muzeju Ilok.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene