Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Revizijom utvrđeno

Veliki vojni poslovi dogovarani su mimo natječaja!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministarstvo obrane ponovno je na velikim mukama. Izvješće državne revizije za 2011. pokazuje da stanje u vojsci nije nimalo sjajno. Veliki vojni poslovi dogovarani su mimo natječaja, informatičari ih napuštaju, a ni sami ne znaju čime sve raspolažu.

Možda i rade vrhunski vojnički grah, ali način na koji su ga nabavljali, državnim  je revizorima sporan. Velike i milijunske nabave, poput prehrane, u izvješću za 2011. godinu vojna su tajna. No, ne i zaključak. Ministarstvo obrane opet se 'poskliznulo' na istom terenu.

'Nepravilnosti i propusti koji se odnose na računovodstveno poslovanje i na postupke javne nabave', kazao je Jozo Serdarušić, zamjenik glavnog državnog revizora.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nedostaje radnika Ova gradska firma traži brojne radnike: Pogledajte plaće koje nude Tržnica Dolac Freedom House Hrvatska je slobodna zemlja, ali nas muči korupcija, diskriminacija, krajnje desne skupine...

Za porazne nalaze prozvani nude opravdanje.' Ministarstvo obrane, nažalost, vuče posljedice svojih poslovanja iz prethodnih godina. Mislim da se krećemo u dobrom pravcu', kazala je zamjenica ministra obrane Višnja Tafra.

>> Vojni avioni i helikopteri lani sudjelovali u 1.330 akcija spašavanja

No, nisu poslušali većinu preporuka, kojima su pogreške morali ispraviti. Pod povećalom su ostali vojni poslovi dogovarani mimo zakona, usmeno i samo preko narudžbenica. 'Onda ja ne znam kako je to poboljšanje situacije, Zato i kažem da je izvješće politički korektno napravljeno', kazao je Vlatko Cvrtila, član Odbora za obranu.

Iako je to pitanje od nacionalne važnosti - zemlja, članica NATO-a u ostavštini ima i loš informatički sustav. Koriste nekoliko nepovezanih i zastarjelih sustava.' To vam definitivno moram reći. MORH ima problema s informatičarima. Državna uprava nije atraktivna za tu vrstu zanimanja i svi pokušavaju otići ondje gdje su plaćeni više', kazala je Tafra.

Da s broda, koji zbog besparice tone, stručnjaci ne bježe, možda bi netko konačno popisao i sve nekretnine u vojnom vlasništvu, vrijedne milijarde kuna.' Ako sam ja to dobro shvatio, onda je to vrlo poražavajuća situacija', kazuao je Petar Baranović, član Odbora za obranu.

Stanovi, garaže, poslovni prostori, ali i milijuni kvadrata vojnih objekata na atraktivnim lokacijama. Umjesto da zarađuju na njihovoj prodaji, oni i dalje ne znaju čime sve raspolažu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene