Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Veliki uzlet brodogradilišta

Na sjeveru Jadrana u potrazi za radnicima: ''Posla ima, radnika treba"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krvnu sliku hrvatske brodogradnje donekle bi mogli popraviti dobri financijski rezultati riječkoga 3. Maja koji je lani ostvario nešto manje od 900 milijuna prihoda. U knjizi narudžbi je 11 brodova za čiju gradnju nedostaje radnika.

Pune ruke posla imaju radnici u riječkom škveru. S nelagodom se sjećaju dana kada su prije nekoliko godina bili na rubu, prijetio je stečaj…. ''Danas je puno bolje, kapaciteti su popunjeni, posla ima, plaća se redovito isplaćuje'', rekao je Tomislav Brzica, zavarivač.

Pročitajte i ovo Prosvjed radnika Autotroleja Traže bolje uvjete Radnici javnog gradskog prijevoznika u Rijeci prosvjeduju: "Izrabljuje ih se i plaća ispod minimalca" Uljanik (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Radnici Uljanika na rubu snaga Oduševljenje zbog novog partnera brzo je splasnulo kad su shvatili da plaća i dalje nema

Redovite plaće, 11 brodova u knjizi narudžbi - sve to utječe i na kvalitetu. Zadovoljni radnici - zadovoljni i vlasnici. Lani je ostvaren prihod od gotovo 900 milijuna kuna.

Brodograditelji na sjevernom Jadranu u potrazi su za radnicima. ''Posla ima, radnika treba tako da slobodno se mogu upisati u takve škole i fakultete jer ovo je budućnost u svakom slučaju'', istaknuo je Vladimir Žikić, brodomonter.

Znaju to poslodavci i sindikalci. ''Treba prionuti, svi mi u brodogradnji počevši od samih brodogradilišta, vlasnika, Vlade RH, resornih ministarstava, ali isto tako i od svih srednjoškolskih ustanova da se konačno naša djeca počnu zapošljavati u našim brodogradilištima'', kaže Juraj Šoljić, glavni povjerenik SMH 3. Maja.

Brodogradnji je odobrena kvota od 1500 uvoznih radnika koju koriste kooperanti. Brodogradilišta nude posao nezaposlenima na Zavodu.

''Kod nas su stalno otvoreni tečajevi za osposobljavanje i edukacije za naša proizvodna zanimanja koje praktički financiramo sami'', kaže Hrvoje Markulinčić, voditelj korporativnih komunikacija ''Uljanik grupe".

Sve je veći interes brodovlasnika za hrvatskim brodovima pa tako raste i interes za zapošljavanjem u škverovima što je još prije nekoliko godina zvučalo kao neostvariv cilj.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene