Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Kriza je poticaj'

Veliki planovi malih zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska kreće u biznis s jednom od najsiromašnijih država na svijetu! U posjet predsjedniku Mesiću stigao je, naime, njegov kolega iz Tadžikistana, pa su dogovorili gospodarsku suradnju.

Bivša sovjetska republika jedna je od najsiromašnijih na svijetu. Sjeverni susjed Afganistana najmanja je zemlja srednje Azije. Većinom planinska, sa sedam milijuna stanovnika koji se uglavnom bave poljoprivredom i stočarstvom. Sa zemljom s drugog kraja svijeta Hrvatska je do ove godine imala tek uspostavljene diplomatske odnose. A onda je hrvatski predsjednik posjetio Dušanbe u svibnju. Emomalij Rahmon danas je uzvratio posjet. 'Dotaknuli smo cijeli niz gospodarskih pitanja i bilateralne suradnje. Razgovarali smo o suradnji na područjima energetike, rudarstva, poljoprivrede i turizma', kaće Rahmon.

Pročitajte i ovo Ilustracija sukob na granici Sukobile se još dvije bivše sovjetske zemlje: U granatiranju poginulo najmanje troje ljudi Slika nije dostupna 5,9 po Richteru Tadžikistan pogodio snažan potres, poginulo najmanje petero ljudi: Uništeni deseci kuća, predsjednik imenovao povjerenstvo

Kriza kao poticaj

Dvojica predsjednika imaju velike planove. Razmatraju osnivanje zajedničkih tvrtki, koje bi u Tadžikistanu proizvodile transformatore, poljoprivredne strojeve, te istraživale i proizvodile naftu i plin. Krizna vremena ne smatraju preprekom. 'Kriza mora biti poticaj upravo zemljama poput naših, manjim, tranzicijskim zemljama u razvoju da jačaju međusobnu suradnju i prosto suradnju učinit će teret recesije manje bolnim za sve', rekao je Mesić. Da u Hrvatsku nije došao turistički, predsjednik Tadžikistana pokazao je sa svojom pratnjom. Doveo je 11 visokih dužnosnika, među kojima čak sedam ministara. Politika je poruku poslala. Sada je na struci da dogovori poslove.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene