443130
443130
443130
443130
443130

DANAS SE ČUDI TEŠKOJ SITUACIJI Na početku mandata ministar upozoravao na problem, ali riješiti ga nije uspio

  • , 13.07.2016., 06:30
  • Autor:
  • komentara

Dug bolnica je doista zabrinjavajuć - bolnice ga naprave više od 50 milijuna kuna na mjesec.

 
 
 
 
Gomilanje dugova u zdravstvu (Video: Dnevnik Nove TV)
Gomilanje dugova u zdravstvu (Video: Dnevnik Nove TV)

Iako je od početka mandata ministar zdravlja upozoravao na velike dugove u zdravstvu, rješavanje tog problema do sada mu nije pošlo za rukom. No, danas se čudi teškoj situaciji u zdravstvu. A dug je doista zabrinjavajuć - bolnice naprave duga više od 50 milijuna kuna na mjesec.
Bolnice iz mjeseca u mjesec gomilaju nove dugove.

'Ja cijelo vrijeme govorim, ako nema intervencija od nas, mi ćemo nastaviti gomilati gubitke iste kao i do sada. Jer ne možete ih dovesti bez da ništa ne napravite. Stajati sa strane i gledati kako stvari idu pored vas, je bolje ne stajati', kaže tehnički ministar zdrvalja Dario Nakić.

'Dugovanja bolnica, kao što je već ministar u više navrata rekao su otprilike 51 milijun mjesečno', kaže Fedor Dorčić, v.d. ravnatelja HZZO-a.

Ukupan dug u zdravstvu u prvih šest mjeseci nešto je veći od 600 milijuna kuna. I novog ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice dočekali su dugovi.

'Ja kada sam preuzeo dužnost, to je bilo 6.5. ove godine, bolnica je bila realno oko 130 milijuna kuna u gubitku. To govorimo o akumuliranom dugu svih ovih godina', kaže Mario Zovak, ravnatelj KBC-a Sestre milosrednice.

Najčešći razlozi dugovanja su velika potrošnja skupih lijekova te HZZO koji ne priznaje sve fakture.

'Radi se o nekih 10% faktura nenaplaćenih koje mi odradimo s našim pacijentima i za koje smo uložili određena sredstva', dodaje Zovak.

Iz HUBOL-a poručuju kako dugoročno, ovakvo stanje, nije održivo.

'Bolnice zapravo financiraju same sebe tako što se zadužuju kod dobavljača i postoje veliki dugovi unutar zdrav.sustava koji se onda tako povremenim sanacijama zapravo zakrpavaju i to ide u nedogled', objašnjava Ivana Šmit iz HUBOL-a.

Bivši doministar zdravlja, u čijem su mandatu također bili veliki dugovi, smatra kako zdravstveni sustav ide u krivom smjeru.

'Podsjećam da smo mi smanjili obveze zdravstva za 300 milijuna prošle godine, a ove godine ako se ovako nastavi, što me jako brine, bit će više od milijarde kuna novih dugova u zdravstvu', kaže Dragan Korolija Marinić, bivši pomoćnik ministra zdravlja.

I ministra Nakića postojeće stanje brine pa poziva na racionalizaciju unutar zdravstvenog sustava. Štednja je, poručuje, neophodna, koju ne smiju osjetiti pacijenti. Ali taj učinkoviti recept očito još nije nitko pronašao.
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se