Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Crveni meteoalarm

STIŽE TOPLINSKI UDAR Liječnici pozivaju na oprez!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Meteoalarm izdao je upozorenje od vrlo visokih temperatura za središnju Hrvatsku.

Tijekom vikenda 'kuhat' ćemo se se na vrhuncu toplinskog vala, posebno u nedjelju kad bi temperatura mjestimice mogla dosegnuti i 35 stupnjeva. Stoga je meteoalarm izdao je crveno upozorenje za središnju Hrvatsku, koju je zahvatio toplinski val.

Pročitajte i ovo Snijeg u Tršću, mjestu u Gorskom kotaru Proljeće na pauzi VIDEO Nevrijeme pogodilo Istru, grom zapalio kuću. U Gorskom kotaru pao snijeg Ilustracija Vremenska prognoza Uskoro nam se vraća nestabilno vrijeme: Meteorolog otkriva kada stiže nova promjena

Temperature zraka u unutrašnjosti dosegnule su 33 Celzijeva stupnja, a na Jadranu tek stupanj manje. Sutra će biti i više vruće. Liječnici preporučuju izbjegavanje izlaska na sunce između 11 i 17 sati, tešku hranu i fizički rad.

U tijelo je potrebno unositi barem dvije litre tekućine na dan kako bi se smanjila mogućnost toplinskog udara. Kronični i srčani bolesnici trebali bi se pravila strogo pridržavati. Domove je potrebno rashladiti, idealno bi bilo da sobna temperatura bude tek pet stupnjeva niža od vanjske.

'Ostale su preporuke su naravno da se lagano oblače, da konzumiraju laganu hranu, bogatu povrćem i voćem, i da se mažu kremama s visokim zaštitnim faktorima', rekao je dr. Mladen Horvat, voditelj zagrebačke hitne pomoći za Vijesti Nove TV.

U nedjelju većinom sunčano te vruće i vrlo vruće, izvijestio je DHMZ. U ponedjeljak poslijepodne i u noći na utorak mjestimice je moguća kiša te pljuskovi s grmljavinom. 

Osvježenje nam stiže već u prvoj polovici novog tjedna. Početkom sljedećeg tjedna očekuje nas lagani predah od vrućina. Nakon toplinskog udara koji nas očekuje za vikend, početkom tjedna temperatura će biti ugodnija, ali nakon toga se opet očekuju vrućine.

Paklena temperatura od 35 stupnjeva u nedjelju, već bi u ponedjeljak mogla pasti na 30, a u utorak na 25 stupnja s mogućnošću sjevernog vjetra što će donijeti osvježenje. Stoga, ako vam je dosta vrućine, u utorak će temperatura biti ugodnija.

Evo kako se zaštititi od sunca

Vjetar slab do umjeren jugozapadni, od utorka sjeverni, uz osjetno osvježenje. Djelomice ili pretežno sunčano, no uz povremeno više oblaka ponegdje je moguća kiša ili pljuskovi s grmljavinom, uglavnom na sjevernom Jadranu, a od ponedjeljka i u Dalmaciji. Umjereno i jako jugo u utorak će okrenuti na buru i sjeverozapadnjak.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene