Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odvjetnica Jasna Sloković

'Velike su šanse da se žalbom sruši teza o uduženom zločinačkom pothvatu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnica Jasna Sloković je u Dnevniku Nove TV komentirala daljnje postupke Vlade i dovjetničkih timova u Haagu.

Gospođo Sloković - vjerujete li u plan "prijatelja suda" - što to uopće u postupku znači?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin užarene linije Ovo je za analitičare realan postizborni scenarij: "Ima prodanih duša, samo je pitanje cijene" Slika nije dostupna Kakve će biti posljedice? VIDEO: Što ova presuda znači za Hrvatsku?

Ne vjerujem. Mislim da to nije trenutno opcija koja je realna. Hrvatska je pokušala dobiti status prijatelja suda u ranijem postupku za vrijeme trajanja glavne rasprave. U tome je već bila odbijena i mislim da će se to ponovno desiti jer nema razloga zbog kojih bi se Hrvatska na taj način uključivala u ovaj postupak. Isto tako, prema pravilima postupka ovakve opcije nema. Žalbeno vijeće još nikada nije koristilo institut prijatelja suda.

Na koji način politika treba biti aktivnija - što, prema Vašem mišljenju, odmah moramo napraviti? Treba li mijenjati strategiju?

Ja mislim da će se politika aktivirati da pruži svu pomoć odvjetničkim timovima koji rade na žalbama. Prije svega mislim da bi trebalo angažirati domaće i međunarodne stručnjake iz područja prava. Mislim da postoje vrhunski stručnjaci koji mogu obarati teze na kojima počiva ova presuda, Prije svega presudu o udruženom zločinačkom pothvatu. Naime, mi smo svejdoci već duže vrijeme da međunarodna stručna javnost kritizita haški sud zbog korištenja ovog instituta krivnje udruženi zločinački pothvat, i to ovog trećeg oblika krivnje po kojem odgovaraju i za neka posljedična djela. Ne za eventualno što je dogovoreno da se provede u okviru zločinačkog pothvata, već i za njegove prirodne posljedice. Znači da se odgovara, ne po konceptu krivnje i pravičnog suđenja nego po konceptu odgovornosti. Zaj koncept moderna međunarodna zakonodavstva napušta. Stalni Međnarodni kazneni sud nema taj oblik krivnje u svom statutu.

Premijerka ključnom za postizanje uspjeha u pobijanju presude smatra i studiju koju je izradila Hrvatska akademija pravnih znanosti - koliko to u ovom trenutku može pomoći, je li to zakašnjelo?

Naravno da je zakašnjelo. Ta je studija objavljena u veljači ove godine. Završne riječi su bile u studenom 2010. To je trebalo puno prije napraviti.

Kakve su šanse obrane u žalbenom postupku?

Ja vjerujem da su vrlo ozbiljne. Mi smo svi upali u defetističku fazu, ali mi imamo jako veliku šansu da se pred žalbenim vijećem sve teze koje zastupa ova presuda dovedu u pitanje. Postoji mogućnost da se sruši teza o udruženom zločinačkom pothvatu i da se krene na utvrđivanje individualne krivnje.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene