Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Budite strpljivi

LUDNICA NA CESTAMA Zastoji, kilometarske kolone i prometne nesreće diljem zemlje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ljetne subote obično su rezervirane za izmjenu gostiju na Jadranu, a današnja svakako spada u jednu od prometnijih.

Ukoliko se i vi nalazite na prometnicama i čekate u kolonama ili na prilazima turističkim središtima, svoje dojmove, fotografije i snimke pošaljite nam na moj.report@novatv.hr.

Pročitajte i ovo Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije" Kolona - 3 Stvara se i mnogo smeća Kaos na cesti - Kilometarske kolone i višesatno čekanje izluđuju vozače i mještane: "Što Vlada čeka s obilaznicom?"

19:36 - Gust promet je na mnogim prometnicama i dalje. Hrvatski autoklub upozorava kako će do kraja dana jačati promet prema unutrašnjosti. IZ HAC ONC-a kažu kako ovoga vikenda, samo na Lučkome, očekuju prolazak čak 200.000 vozila: to bi moglo biti oko 10 posto bolji promet nego lani.

Naoružati se strpljenjem, održavati sigurnosni razmak među vozilima, piti puno tekućine, odmarati. To su savjeti za ublažavanje ovog stresnog udarnog vikenda

18:47 - Na autocesti A1 između Zagreba i Bosiljeva u smjeru mora promet je srednje gust te se vozi bez zastoja. Na izlazu s autoceste na naplati Lučko, u smjeru Zagreba kolona je oko 1,5 km. Vozači mogu koristiti i naplatnu postaju Demerje gdje je cestarinu moguće platiti kreditnim i debitnim karticama i ENC uređajem. Zbog vrlo gustog prometa na autocesti A2 Zagreb-Macelj vozila se povremeno zaustavljaju kod čvora Krapina u smjeru Maclja. Na naplati Trakošćan u smjeru Macelja kolona je oko 1,5 km, izvijestio je u subotu popodne Hrvatski autoklub,

Promet je povremeno pojačan promet na Ličkoj i Jadranskoj magistrali, Krčkom mostu te na cestama kroz Istru (DC1).

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima na izlazu iz Hrvatske - Bajakovo (1 km), Pasjak i Macelj, a na ulazu na GP Klek, Rupa, Zaton Doli, Gornji Brgat, Požane, Kaštel, Plovanija, U oba smjera promet je pojačan na GP Karasovići.

Zbog radova, za sva teretna vozila zatvoren je granični prijelaz Gunja. Zbog radova na GP Vinjani Donji, proširuje se trak za teretna vozila, moguće su gužve.

Trajekti i katamarani plove redovito. Gužve su i čekanja na ukrcaj u trajektnim pristaništima prema Cresu, Rabu i Pagu te u lukama Zadar i Split.

Od 17. srpnja do 31. kolovoza Linijska nacionalna plovidba uvodi novu brzobrodsku liniju Zadar- (Silba) - (Ilovik)- Mali Lošinj - (Unije) – Pula katamaranom „Biševo“.

Gužve diljem Hrvatske

Gužve na cestama zabilježene su diljem Hrvatske. Od ulaza u zemlju, preko autocesta, državnih cesti, a veliki čepovi stvaraju se na naplatnim postajama.

Prema izvješću kojeg je objavio Hrvatski autoklub na autocesti A1 zbog prometne nesreće kod tunela Sv. Rok u smjeru Splita vozi se usporeno. Kolona vozila već sada iznosi oko 7 kilometara. Jednim trakom, uz zastoje, vozi se i na 185. kilometru iste autoceste u smjeru Zagreba, također zbog prometne nesreće.

Uklonjena su vozila iz prometne nezgode na 241. km, kod odmorišta Jasenice u smjeru Splita, no zbog vrlo gustog prometa i dalje se vozi u koloni, usporeno, uz povremene zastoje.

Na autocesti A1 između čvorova Lučko i Bosiljevo 2 te na dionici između čvorova Gospić i Sveti Rok u smjeru mora, zbog izuzetno gustog prometa vozi se usporeno, povremeno u koloni, uz zastoje i čekanja. Vozače HAK moli za strpljenje i održavanje sigurnosnog razmaka između vozila.

Hrvatska u visokom stupnju opasnosti - Smrtnost veća za 1,3 %

Osobito velike kolone od samog jutra na zagrebačkoj obilaznici, pred naplatnim postajama Lučko u smjeru Zagreba. Kolona vozila mjeri 9.5 kilometara. HAK naavodi da iz smjera čvora Jankomir kolona iznosi oko 4 kilometra, dok je kolona vozila iz smjera Buzina dugačka čak 8 kilometara.

Pojačan je promet osobnih vozila na graničnim prijelazima, na izlazu na graničnom prijelazu Bajakovo kolona je duga 3 kilometra, čeka se i na izlazu na prijelazu Kaštel, Plovanija i Pasjak gdje su kolone oko 22 kilometra.

Kolone na ulazu u Istru preko GP Kaštel i Plovanija duge 22 km

Na prometnicama Istarske županije od jutra je promet jakog intenziteta, a na ulazu u Istru preko graničnih prijelaza Kaštel i Plovanija kolone vozila duge su čak 22 kilometra odnosno sve do Kopra te se na ulaz čeka do dva sata, potvrdila je danas poslijepodne za Hinu glasnogovornica istarske policije Nataša Vitasović i dodala kako je kolona vozila na izlazu iz Istre duga osam kilometara i čeka se pedesetak minuta.

"S obzirom na to da smo očekivali takav intenzitet prometa, osigurali smo veći broj policijskih službenika i poduzima se sve kako bi se osigurala što bolja protočnost vozila. Ulazi se i izlazi u tri prometne trake", istaknula je Vitasović.

Dodala je kako je od ponoći do 12 sati u Istru preko graničnih prijelaza Kaštel, Plovanija i Požane ušlo 41.480 a izašlo 30 tisuća putnika dok je od jučer do danas u podne u Istru preko tih prijelaza ušlo 74.590, a izašlo 55.186 putnika.

Od ponoći do danas u podne na prometnicama diljem Istre dogodile su se četiri prometne nesreće, dvije u Puli, jedna u Tinjanu te jedna na dionici istarskog ipsilona od Tunela Učka do Lupoglava u kojima nije nitko stradao već je počinjena samo materijalna šteta.

Inače, novi val vrućine ponovno je ugrijao istarski poluotok, a prema podacima regionalnog meteorološkog portala Istrameta, Istra se i danas "prži" na 36 stupnjeva, s time da je u Pazinu temperatura dosegla 37 stupnjeva.

Prema tim prognozama vrućine će se se nastaviti i u idućih desetak dana. Premda je kiša sve potrebnija istarskom poluotoku, osim izoliranih grmljavinskih sustava, prave kiše nema na vidiku, a sve više suhe vegetacije koja je posljedica već sada iznimno izražene suše, pogodovat će požarima.

Zbog tih visokih temperatura Hitna medicinska pomoć radi pojačanim intenzitetom, a ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu dr. Ksenija Družetić-Božić potvrdila je kako svakodnevno zaprimaju brojne pozive zbog pacijenata kojima je pozlilo zbog visokih temperatura.

"Radimo na maksimumu, a ljudi pretežito zovu zbog toplinskih udara, kolapsa i nesvjestica", istaknula je dr. Družetić-Božić.

Gust promet na autocestama

Gust promet bilježe i autoceste A1 Zagreb - Macelj, A4 Zagreb - Goričan u smjeru Zagreba,a na A3 Bregana - Lipovac gužve su zabilježene u oba smjera. Gužve i na A3 u smjeru Rijeke, A7 u smjeru Crikvenice i otoka Krka te na riječkoj obilaznici kao i staroj karlovačkoj cesti i Ličkoj magistrali.

Gužve se stvaraju prema Krčkom mostu te na prilazima Zadru i Dubrovniku, a vrlo je gust promet i na dionici između čvorova Gospić i Sveti Rok.

Državna cesta DC10 čvor Sveta Helena-Vrbovec zatvorena je od čvora Dubrava do privremenog spoja s državnom cestom DC28 u Cugovcu. Obilazak je državnim i županijskim cestama kroz Vrbovec do privremenog spoja s državnim cestama DC10 i DC28 u Cugovcu. Zbog radova vozi se uz ograničenje brzine na državnoj cesti DC1 u Prijeboju i na državnoj cesti DC429 Selište Drežničko-Prijeboj (u Plitvičkim Jezerima)., napominju iz HAK-a.

Ukoliko se nalazite na nekoj od prometnica ili planirate krenuti na put, osim strpljenjem, naoružajte se bezalkoholnim napitcima, čajem ili vodom kako biste što lakše podnijeli put.

Vrijeme nije na vašoj strani

Pakleni vikend kakav još nismo osjetili ove godine. Temperature na nekim djelovima Hrvatske idu do 40 Celzijevih stupnjeva, a na asfaltu i osjetno više.

Sunčano i vrlo vruće tijekom cijelog dana, a i noći. Tek rijetko uz jači razvoj oblaka u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj mogući kratkotrajni pljuskovi s grmljavinom. Vjetar slab, a na Jadranu do umjeren sjeverozapadni i zapadni. Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom izmedu 34 i 39 °C, javlja DHMZ.

Na snazi je i crveni alarm za gotovo čitavo područje RH. Što znači da je vrijeme izuzetno opasno. Velika šteta i nezgode su moguće na velikom području i to u većini slučajeva s opasnošću po život. Često se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima i rizicima. Slijedite naredbe i savjete dane od strane vaših državnih tijela u bilo kojim uvjetima i budite spremni na izvanredne mjere, savjetuju iz DHMZ-a.

Zbog radova za sav promet zatvorene su državne ceste: DC1 između Đurmanca i Krapine, zbog oštećenja kolnika, DC2 Našice-Osijek u mjestima Markovac Našički, Jelisavac, Breznica Našička i Koška, DC22 Možđenec-Sudovec, DC29 u Zlataru, DC33 u Kninu u Tomislavovoj ulici, DC38 u Pleternici, DC57 Vukovar-Orolik, DC229 Hum na Sutli-Kumrovec na dijelu od GP Miljana do Zagorskih Sela, DC310 Jastrebarsko (DC1)-čvor Jastrebarsko (A1), DC423 Slavonski Brod-Luka Slavonski Brod u Osječkoj ulici, DC517 Beli Manastir-Belišće kod Željezničke ulice u Belišću. Hrvatski autoklub

Zbog radova vozi se uz privremenu regulaciju prometa na: zagrebačkoj obilaznici (A3) između čvorova Buzin i Kosnica, zbog radova na buducem čvoru Jakuševac, promet se odvije dvosmjerno iz smjera Ivanje Reke prema Lučkom od 28 700 do 27 700, dvosmjeran promet odvija se na desnoj strani kolnika, autocesti A4 Zagreb-Goričan između čvorova Sveta Helena i Komin te Popovec i Sveta Helena, DC1 u Prijeboju i DC429 Selište Drežničko-Prijeboj u Plitvičkim jezerima DC2 jugozapadnoj obilaznici grada Varaždina, od kružnog toka u Turčinu do raskrižja Poljana Biškupečka, DC8 Jadranskoj magistrali u mjestima Bibinje i Gradac, DC10 Sveta Helena-Vrbovec u smjeru Vrbovca te na čvorovima Grabrić i Konak, DC36 u mjestu Gradec Pokupski, DC70 Omiš-Gata na dionici od Zakučca do županijske ceste ŽC6165, DC225 GP Harmica-Zaprešić kod čvora Jarek. Hrvatski autoklub

Ukoliko se i vi nalazite na prometnicama i čekate u kolonama ili na prilazima turističkim središtima, svoje dojmove, fotografije i snimke pošaljite nam na moj.report@novatv.hr.
(Hina/M.G.)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene