Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Broj članova porastao 30 posto

Velika potražnja za studentskim poslovima: Evo kolike su satnice!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kako do posla pitaju se i brojni studenti u Hrvatskoj. Da bi prikupili džeparac i platili si stan, hranu ili nastavne materijale, radit će bilo što - od konobarenja do teških fizičkih poslova. Ponuda poslova sve je veća, a satnice se kreću od 15 pa do 80 kuna.

Studentica novinarstva Nataša, sve što nauči na fakultetu, vrlo brzo praktično primijeni u radu na Studentskoj televiziji. 'Izdajem opremu studentima, pomažem im u montaži, pomažem im što se tiče snimanja off-ova, pisanja vijesti i tako', kazala je Nataša.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

Svojim studentskim poslom i džeparcem koji zaradi itekako je zadovoljna. 'Ne želim sa svojih 25 godina moliti roditelje da mi plate kavu, ili da mogu ići u kino, ili da si nešto priuštim', kazala je Nataša.

Velika potražnja za bilo kakvim poslovima vlada i u studentskim centrima. 'Može se naći posao, ali treba uvijek dobro pronjuškati, ali koliko sam ja shvatio, kad sam ja radio, to je išlo više manje preko veze', kazao je Marko.

>>
Europski parlament dao zeleno svjetlo programu Erasmus+

Dunja pak traži neki studentski posao već neko vrijeme, ali joj nitko ne odgovara na mailove. 'Od poslova se nudi rad u kafićima, posluživanje ili u skladištima', kazala je.

Studentska satnica kreće se od 15 do 25 kuna po satu za fizičke poslove i konobarenje, prevođenje se plaća od 35 do 40, a oni nešto vještiji za programiranje i izradu web stranica dobit će i 50 kuna po satu. Najbolje se plaćaju instrukcije đacima, gdje se za dva školska sata dobije 80 kuna.

Nisu to veliki iznosi, ali onime što zarade studenti si plaćaju hranu, režije ili knjige za nastavu. Na kraju krajeva, olakšavaju i kućni budžet roditeljima. Broj učlanjenih u studentske servise u odnosu na prošlu godinu narastao je za 30 posto. 'Izdato je od početka ove akademske godine 39.000 ugovora, no ne znači da su svi oni i naplaćeni',kazala je Gordana Raos iz SC-a Split.

Unatoč sve većem broju poslova na tržištu, još uvijek je više studenata koji ih traže.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene