Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U subotu od 10 do 17

Velika potraga na Institutu Ruđer Bošković u društvu Nikole Tesle, Ruđera Boškovića i prof. Baltazara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uključi se u potragu za jezgrama na IRB-u, postani znalac i osvoji vrijedne nagrade!

Institut Ruđer Bošković (IRB) poziva sve građane da se ove subote od 10 do 17 sati pridruže znanstvenicima u misiji potrage za jezgrama i ludo se zabave uz pokuse, predavanja, kvizove i nagrade.

Ove godine ruđerovci su za posjetitelje organizirali 18 znanstveno-istraživačkih postaja koje su smjestili u laboratorijima na livadama, pod šatorima ili u tajnovitim zgradama Instituta, gdje će posjetitelji moći sudjelovati u interaktivnim pokusima i predavanjima te tragati za skrivenim jezgrama. Bilo da je riječ o staničnim, galaktičkim, atomskim, anoksičnim jezgrama ili jezgrama mirisa - ruđerovci imaju odgovor na sve!

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kontaminiran i okoliš Tijekom sanacije na IRB-u pronađeno 400 kilograma neprijavljenog uranija Slika nije dostupna Otkriće globalnih razmjera! FANTASTIČAN USPJEH HRVATSKE ZNANOSTI Napravljen model za otkrivanje 'nultog pacijenta' tijekom epidemija

Dvije hrvatske znanstvenice dobile Oscara i 3,5 milijuna eura

Stoga, želite li naučite više o novim istraživanjima svemira, velikim zagonetkama suvremene medicine i molekularne biologije koje skrivaju naši geni, saznati kako prisluškujemo razgovor između molekula, suživotu s bakterijama, životu s druge strane ogledala s veseljem ćemo Vas ugostiti ove subote na Ruđeru!

Niste u Zagrebu - pratite Online

Za sve one koji su izvan Zagreba ili su na bilo koji način spriječeni sudjelovati u ovoj avanturi IRB je u suradnji s CARNet-om omogućio prijenos uživo. Tako će svi radoznalci moći pratiti predavanja koja se održavaju u dvije dvorane, a snimit ćemo i pokuse koje će svi zainteresirani imati prilike pogledati nekoliko dana nakon događanja. Predavanja će se također arhivirati i bit će dostupna nastavnicima i učenicima tijekom školske godine. Prijenos će se moći pratiti na ovim poveznicama:

Dvorana 1: http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=4111
Dvorana 3: http://mod.carnet.hr/index.php?q=watch&id=4112

Raspored predavanja pogledajte OVDJE

Online knjiga dojmova

Pozivamo sve građane koji će pratiti prijenos uživo da ukoliko budu imali pitanja za predavače da ih postave na društvenim mrežama IRB-a kako bi mogli dobiti odgovor od naših znanstvenika (https://www.facebook.com/irb.hr , https://twitter.com/institutrb ). Također, želimo da nam se svi posjetitelji pridruže u kreiranju online knjige dojmova te sve svoje fotografije i dojmove koje objavljuju na društvenim mrežama objavljuju pod ključnim riječima (hashtag) #misija2015 #institutrb.

FOTO Značajno otkriće hrvatskih znanstvenika

S ovogodišnjih otvorenih dana ruđerovci žele poslati jasnu poruku svim građanima da znanost nije bauk i da je dostupna i zanimljiva svim uzrastima, da je korisna i neophodna za napredak modernog društva. Osim toga, želimo naglasiti da je znanje neprocjenjiv kapital svake zemlje i zato svako znanje koje naši posjetitelji pokažu i svaka uspješno pronađena jezgra, donosi i neku lijepu nagradu koju su nam osigurali naši vjerni sponzori i prijatelji. Svakako je najzanimljivija glavna nagrada pod sloganom ''Ako te jedna od sedam jezgara znanja pogodi, možda ti se i nagrada dogodi.''

'ŽIG' ZNANJA

Naime, na programskim letcima koje smo pripremili za posjetitelje izdvojili smo posebno mjesto koje je rezervirano za 'žig znanja'. Zadatak posjetitelja je sakupiti 7 različitih žigova sa 7 različitih postaja ili predavanja i ubaciti listić s podacima u kutiju za završno izvlačenje u 17h! Glavna nagrada je tablet!

POTRAGA U DRUŠTVU NIKOLE TESLE I RUĐERA BOŠKOVIĆA

Kroz cijelu potragu posjetitelje će voditi i velikani hrvatske znanosti poput Ruđera Boškovića ili Nikole Tesle, a za one najmlađe pobrinut će se svima poznati profesor Baltazar u posebnom programu, uz brojna druga iznenađenja i nagrade!


''Cilj je ovakvih događanja motivirati sve građane da, bez obzira na obrazovanje, status, godine, spol ili nacionalnost, pristupe znanosti hrabro i s velikom dozom znatiželje te na taj način doprinesu stvaranju pozitivnog svjetonazora o važnosti znanja i znanosti. IRB također želi građanima pokazati kako se uložena javna sredstva koriste za razvoj društva, visokog obrazovanja i stvaranja boljih životnih uvjeta za sve građane.'' - zaključuje dr. sc. Vlatka Filipović Marijić, predsjednica organizacijskog odbora događanja

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene