457219
457219
457219
457219
457219

VELIKA IZMJENA ZAKONA O DUHANSKIM PROIZVODIMA Doznajemo gdje bi cigareta mogla biti zabranjena

  • , 16.11.2016., 10:17
  • Autor:
  • komentara

Hrvatska priprema veliku izmjenu Zakona o duhanskim proizvodima. No, dok vladajući kuju novi zakon, visi im nad vratom kazna iz Europe, jer kasne s primjenom takozvane duhanske direktive.

 
 
 
 
Još se čeka zakon o duhanskim proizvodima (Video: Dnevnik Nove TV)
Još se čeka zakon o duhanskim proizvodima (Video: Dnevnik Nove TV)

Dok se i dalje čeka kada će na kutijama cigareta stajati uznemirujuće fotografije, već se govori o novim zabranama pušenja. Novim Zakonom o upotrebi duhanskih proizvoda moguća je zabrana pušenja u neposrednoj blizini javnih prostora, poput škole, vrtića, bolnice, igrališta.

"Da se mene pita - ja bih zabranio pušenje u svim javnim prostorima", rekao je Darko Milinović iz Odbora za zdravstvo. Primjerice, cigareta bi bila zabranjena 20 metara od školske zgrade. A na Hrvatskoj je da napokon donese Zakon o duhanskim proizvodima. Već smo dobili jedno upozorenje od Europske komisije.

"Za očekivati je da ćemo dobiti i drugo pismo. Nema opasnosti od financijskih sankcija jer nema nikakvih administracijskih zapreka da Zakon ne bi bio donesen u prvom kvartalu iduće godine", rekao je Ivan Bekavac, zamjenik ministra zdravstva iz Mosta.

A trebao je biti donesen u svibnju ove godine. ''HDZ je imao interese da u dogovoru s duhanskom industrijom dođe do što kasnije primjene Zakona", rekao je Siniša Varga iz SDP-a, potpredsjednik Odbora za zdravastvo.

Kako je Nova TV prva i objavila, na nekim su duhanskim proizvodima već stavljene šokantne fotografije posljedice pušenja. "Mi ne možemo zabraniti prodaju proizvoda proizvedenih u EU-u, ti proizvodi su usklađeni s europskom direktivom", dodaje Bekavac.

A do 20. svibnja 2017. sve zemlje Europske unije moraju se uskladiti oko toga kada se više neće smjeti prodavati cigarete bez novih fotografija.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se