Obavijesti Video Pretražite Navigacija
za Dnevnik Nove TV

Veleposlanik o napetostima na Bliskom istoku: "Situacija je iznimno ozbiljna"

Aktualno Galerija Tomislav Bošnjak, hrvatski veleposlanik u Egiptu i Afričkoj uniji Tomislav Bošnjak, hrvatski veleposlanik u Egiptu i Afričkoj uniji Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr teška situacija u Rafahu teška situacija u Rafahu Foto: DNEVNIK.hr teška situacija u Rafahu teška situacija u Rafahu Foto: DNEVNIK.hr +0 teška situacija u Rafahu Galerija 1/5 >>
O sve težoj situaciji u Rafahu, graničnom prijelazu između pojasa Gaze i Egipta, s hrvatskim je veleposlanikom Tomislavom Bošnjakom razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Trenutačnu situaciju na Bliskom istoku za Dnevnik Nove TV analizirao je hrvatski veleposlanik u Egiptu Tomislav Bošnjak s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

Bošnjak je na početku razgovora rekao da je situacija na jugu pojasa Gaze iznimno ozbiljna.

"Očekuje se sada ovaj utorak, znači za dva dana, da će se sastati u Kairu Anthony Bliken, da će doći i šef izraelske službe Mossad i da će doći netko od palestinske strane, netko s egipatske i netko s katarske strane i očekuje se da će neki pomak biti napravljen. Trenutačno je najveća briga, svih osim izraelske strane, službeno za sada humanitarna situacija", pojasnio je veleposlanik.

Pročitajte i ovo Ilustracija Policija istražuje slučaj U Sesvetama je netko upucao psa: Vlasnica pohitala po pomoć

Štrbac je pitala Bošnjaka hoće li Egipat popustiti i propustiti izbjeglice.

"Egipat ih ne želi puštati sve da prijeđu na ovu stranu jer Egipćani sumnjaju u izraelske namjere. Sumnjaju da Izrael ustvari želi potjerati sve Palestince van i okupirati pojas Gaze i eventualno Zapadnu obalu i tu formirati svoju povijesnu državu Izrael koju je prema Starom zavjetu Bog obećao Izraelu", odgovorio je.

Na pitanje možemo li očekivati jačanje pritiska na Egipat ne bi li se ublažila ta humanitarna katastrofa, Bošnjak je rekao da Egipat već sada ima ogromne pritiske.

"I sada polako već prerasta u situaciju da se upire prstom u Egipat i kažu - a zašto ih ne primite, i sve se manje postavlja pitanje, zašto ih Izrael izgoni s tog pojasa", dodao je veleposlanik.

Pročitajte i ovo Palestinci u strahu - 5 Javio se i Hamas Izrael priprema razoran napad, Palestinci u strahu: "Svi se bojimo, cijelu noć razmišljamo gdje otići, nemamo ništa"

Što se tiče uvjeta neposredno uz granicu, ne postoji ništa pripremljeno da bi se prihvatio toliki broj ljudi.

"Neki ranjeni, djece, žena, međutim to je na neki način rješivo, ali uzet će vremena i tražilo bi ogroman angažman međunarodne zajednice", istaknuo je Bošnjak.

Upitan postoji li opasnost od jačeg sukoba između Izraela i Egipta, veleposlanik je odgovorio: "Sve je to moguće, ali nije vjerojatno".

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene