Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Za kvalitetnije novinarstvo

Novinari nagrađeni za radove o zaštiti okoliša

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Niti jedan od prijavljenih radova televizijskih novinara nije ispunio kriterije

Zbor novinara za okoliš Hrvatskog novinarskog društva dodijelio je danas tradicionalnu godišnju nagradu 'Velebitsku degeniju' za najbolje novinarske radove o zaštiti okoliša novinarki Marini Kelava i novinaru Matiji Tonkoviću.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Novinar, ilustracija OŠTRE OSUDE Novinara vrijeđali i prijetili mu smrću: Hrvatsko novinarsko društvo pozvalo DORH na reakciju

Povjerenstvo Zbora novinara za okoliš tu je nagradu u kategoriji pisanih medija (tisak, internet portal i agencija) jednoglasno dodijelilo novinarki portala H-Alter Marini Kelava za tekst 'Zajedničko upravljanje je moguće' ističući da je po zanimljivosti teme, prezentaciji i profesionalnosti najkvalitetniji. Novinaru Hrvatskog radija, Studio Otočac, Matiji Tonkoviću Povjerenstvo je 'Velebitsku degeniju' dodijelilo u kategoriji radija za polusatnu reportažu na temu 'Gacka - rijeka koja nestaje' zbog izuzetnog značaja tematike i zbog njegovog velikog truda i angažmana.

Reportaža Marine Keleva 'Zajedničko upravljanje je moguće', navodi Povjerenstvo u obrazloženju, slikovito ispisuje priču o velikom angažmanu lokalnog stanovništva, mahom starijih ljudi, da se izbore s birokracijom i dobiju poljoprivredne poticaje na koje imaju pravo. Riječ je o reportaži o jedinoj pašnjačkoj zajednici u Hrvatskoj, pod imenom Gajna, koja se nalazi uz Savu, dvadesetak kilometara udaljenoj od Slavonskog Broda.

Nagrada 12.000 kuna

Tonkoviću, kao dugogodišnji novinar HR Otočac poznaje problematiku Gacke, jedne od najljepših i najpoznatijih salmonidnih voda u Europi, navodi Povjerenstvo. Tijekom dvije godine upornog rada napravio je ciklus emisija 'Gacka - rijeka koja nestaje' kako bi upozorio na probleme i ukazao na mogućnost revitalizacije njezinog najljepšeg dijela - Švickih slapova i Donjeg jezera. Stalno propitivanje odnosa prema prirodi i njezinog očuvanja, sažimanje kompletne problematike iz devet emisija i ukazivanje na put za ispravljanje pogrešaka iz prošlosti obuhvatila je deseta emisija, objavljena 15. ožujka 2013., koja je i dobila 'Velebitsku degeniju'.

Nagrađeni novinari su dobili 12.000 kuna, plaketu 'Velebitsku degeniju' rad kipara Stjepana Divkovića i diplomu.

Po ocjeni Povjerenstva ove godine ni jedan od prijavljenih radova televizijskih novinara nije ispunio kriterije za dodjelu nagrade, istaknula je predsjednica Zbora novinara za okoliš HND-a Silva Celebrini.

Na natječaj je stiglo 15 radova od osam autora, što je znatno manje nego prošle i prijašnjih godina. U radijskom novinarstvu natjecala su se tri autora s tri emisije, s područja televizije samo jedan autor s dva priloga, a najveća konkurencija bila je, kao i svake godine, u pisanim radovima gdje su konkurirala četiri autora s 10 radova.

Na koji način vi čuvate okoliš?

'Velebitsku degeniju' tradicionalno u povodu Dana planeta Zemlje, 22. travnja dodjeljuju Zbor novinara za okoliš HND-a i tvrtka APO - usluge zaštite okoliša, članica HEP grupe.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza čestitao je nagrađenim novinarima čiji rad, kako je istaknuo, ima značajan doprinos u promociji života u skladu s prirodom.

Predsjednik HND-a Zdenko Duka istaknuo je da je očuvanje okoliša i prirode jedna od najznačajnijih tema kojima se novinarstvo danas može baviti, a nagrada 'Velebitska degenija' poticaj za kvalitetnije novinarstvo. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene