Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Većina stranaka podržava registrirano partnerstvo istospolnih partnera

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Okrugli stol "Prava seksualnih i rodnih manjina u kontekstu predstojećih izbora za novi saziv Hrvatskog sabora", koji su danas organizirale udruge Iskorak i Kontra, održao se bez predstavnika vladajućeg HDZ-a, a većina predstavnika stranaka dala je podršku registriranom partnerstvu istospolnih partnera, dok je HNS podržao i takav brak.

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić rekla je kako osobno podržava i njihovo pravo na usvajanje djece, ali takvo stajalište još uvijek nema većina članova njezine stranke.

Pročitajte i ovo Biračko mjesto, ilustracija Izbori u srijedu 17. travnja Počinju teći rokovi za sastavljanje lista i prikupljanje potpisa: Evo i koliko će trajati predizborna kampanja Davorko Vidović uoči izbora Novo okrupnjavanje na ljevici: "Hrvatska živi znatno ispod razine svojih mogućnost"

Zanimljivo je, kaže Pusić, što su iz okvira velikog broja zakona na europskoj razini ispali obiteljski zakoni. Stoga bi trebalo uvesti "europski minimum" u obiteljskom zakonodavstvu koji bi se odnosio na istospolne zajednice.

Dorotea Pešić Bukovac iz IDS-a rekla je kako njezina stranka podržava registrirano partnerstvo, ali bez mogućnosti usvajanja djece. Dodala je kako se u toj stranci nitko nije javno deklarirao kao pripadnik neke od seksualnih manjina, ali za ulazak na listu nije važna spolna orijentacija, već politički kriterij.

Mišljenje da spolna orijentacija ne treba biti kriterij za ulazak na stranačku listu iskazali su i potpredsjednik HNS-a Jozo Radoš, SDP-ovac Šime Lučin, kao i predstavnici DC-a i HSLS-a, ističući kako je to privatna stvar svakog pojedinca.

Svi osim HSLS-a podržali su i uvođenje istospolne zajednice kao ustavne kategorije.

Sudionici okruglog stola bili su prilično nejasni u izjašnjavanju bi li transrodnim osobama, odnosno osobama koje se osjećaju kao osobe suprotnog spola, dopustili da promjene spol u dokumentima bez prethodne kirurške promjene spola.

Jedino je Lučin rekao da bi, iako njegova stranka o tome još nije raspravljala, sigurno podržali inicijativu koja bi dovela do bolje zaštite ljudskih prava transrodnih osoba.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Gordana Lukač Koritnik upozorila je kako postoji realna opasnost da Ustavni sud ukine Zakon o istospolnim zajednicama, te rekla kako bi se u tom smislu trebalo voditi računa da se sačuva barem postojeće stanje, umjesto što se raspravlja o tome kako dalje.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene