Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Precjenjivanje vlastitih vještina

Većina Hrvata misli da zna pružiti prvu pomoć, no realnost je nešto drugo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Rezultati istraživanja provedenog u 14 europskih zemalja pokazuju da tek 18 posto vozača zna ispravno pružiti prvu pomoć u slučaju da naiđu na prometnu nesreću. U Hrvatskoj je situacija nešto manje loša, ali i dalje nezadovoljavajuća.

Hrvatski autoklub (HAK) i Hrvatski crveni križ (HCK) predstavili su danas rezultate provjere znanja i vještina vozača u pružanju prve pomoći, provedene u 14 europskih zemalja u sklopu međunarodnog programa EuroTesta, po kojima gotovo dvije trećine njih ima dovoljno samopouzdanja za pružanje prve pomoći, ali samo oko 18 posto njih točno zna što učiniti kada prvi stignu na mjesto prometne nesreće.

Pročitajte i ovo Kaštel zavijen u crno - 5 Tragedija u Kaštel Sućurcu Da se nije zamijenio za smjenu, iz gorućeg bi auta spašavao vlastitu obitelj: "To je nešto iz noćne more vatrogasaca" Prometna nesreća na A2 Zagreb-Macelj 1 - 14 Vozilo uništeno FOTO/VIDEO U užasnoj nesreći poginuo mladić (21): Vozio je čak 230 km na sat

I hrvatski vozači skloni su precjenjivati svoje vještine u pružanju prve pomoći, 55 posto sudionika imalo je dovoljno samopouzdanja, a 27 posto ih je doista znalo ispravno postupiti u pružanju prve pomoći, rečeno je na današnjem predstavljanju rezultata provjere znanja o prvoj pomoći.

>> Bez imalo razmišljanja pomogao ženi koja je ležala nasred ceste!

Igor Novačić iz HAK-a istaknuo je da je istraživanje pokazalo veliki raskorak između samopouzdanja i poznavanja postupaka u pružanju prve pomoći. "Iako je više od 98 posto hrvatskih vozača polagalo prvu pomoć, što je u europskom vrhu, njih oko 92 posto nije sposobno pravilno izvesti oživljavanje primjenom umjetnog disanja i masaže srca. Oko 75 posto ne zna ispravno pomoći unesrećenome koji jako krvari iz ruke", izvijestio je Novačić.

Dodao je i da više od 37 posto anketiranih vozača u Hrvatskoj ne zna za europski broj hitne pomoći 112. Ističući važnost poznavanja prve pomoći, posebice za sudionike u prometu, rekao je da će HAK i HCK zajedno informirati javnost o lancu pružanja prve pomoći te dati upute o pružanju takve pomoći.

Žarka Rogić iz Hrvatskoga crvenog križa istaknula je kako lanac pružanja prve pomoći počinje s osobom koja prva stigne na mjesto prometne nesreće i koja mora biti u stanju provesti postupak pružanja prve pomoći.

Najvažnijim postupkom ocijenila je osiguravanje mjesta nesreće, tako da se pazi na vlastitu sigurnost. Bitno je i dodatno osigurati mjesto nesreće postavljanjem trokuta ili paljenjem sva četiri pokazivača smjera te odijevanjem reflektirajućeg prsluka.

"Kada se zove hitna medicinska pomoć, potrebno je objasniti gdje se točno nesreća dogodila, koliko je osoba sudjelovalo i u kakvom su stanju unesrećeni", istaknula je i poručila da se u slučaju nesreće i pružanja prve pomoći obvezno potraži pomoć drugih vozača.

Dodala je da svima ozlijeđenima treba pružiti prvu pomoć te smjestiti na sigurno one osobe koje su sudjelovale u nesreći i mogu hodati.

Na današnjem predstavljanju tih rezultata posebice je istaknuto kako je potrebno potaknuti i upozoriti cijelo društvo na bolje poznavanje prve pomoći, a volonteri HCK pokazali su kako ispravno pružiti prvu pomoć unesrećenoj osobi. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene