Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pomrsio planove šahovskoj eliti

Večeras u Provjerenom: Proveli smo dan s 10-godišnjim šahovskim genijalcem Ivanom Močićem

Šahovski genijalac Ivano Močić
Šahovski genijalac Ivano Močić DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Šahovski genijalac Ivano Močić Šahovski genijalac Ivano Močić Foto: DNEVNIK.hr Šahovski genijalac Ivano Močić Šahovski genijalac Ivano Močić Foto: DNEVNIK.hr Šahovski genijalac Ivano Močić Šahovski genijalac Ivano Močić Foto: DNEVNIK.hr Šahovski genijalac Ivano Močić Šahovski genijalac Ivano Močić Foto: DNEVNIK.hr +4 Šahovski genijalac Ivano Močić Galerija 1/9 >>
Modrić, Messi i Ronaldo šahovskog svijeta s jedne i 10-godišnji Ivano Močić s druge strane stola. Dječak je to koji je šahovskoj eliti pomrsio planove i čija su nesvakidašnja pobjeda i talent zadivili svijet.

Ekipa Provjerenog provela je dan s 10-godišnjim šahovskim genijalcem Ivanom Močićem

No, Ivano nije pobjednik samo u šahu – hendikep s kojim se bori gotovo cijeli život odavno je nadvladao svojim pozitivnim stavom i veselim duhom. Ekipa Provjerenog ušla je u njegov dom i otkrila kako je taj, po mnogočemu izvanredni dječak, postao šahovski genijalac.

"Ja stalno razmišljam o šahu. Uvijek. I kad god nađem vremena, ja vježbam šah, igram šah, i stvarno ga volim", kaže Ivano. Njegovi roditelji, kažu, mislili su da će to biti samo hobi, no već na prvom turniru, kada je imao sedam godina, bilo je jasno da u sebi krije nesvakidašnji talent.

Nogomet ili neki sličan sport za Ivana nisu bili opcija – iako je rođen kao zdravo dijete urednog razvoja, s godinu i dva mjeseca njegov se život zauvijek promijenio. "Uslijed akutne respiratorne infekcije on je bio primoran dobiti injekciju jednog lijeka kortikosteroida", priča mama Ana, a greškom medicinske sestre injekcija mu je dana previsoko i nepovratno mu je oštetila živce, zbog čega mu je otkazala noga.

Pročitajte i ovo Joe Biden i Luiz Inácio Lula da Silva Nakon zajedničkoga govora VIDEO Biden se ponovno izblamirao: Brojnim gafovima iznervirao predsjednika Brazila

Nakon kasnije uspostavljene dijagnoze – posttraumatske lumbosakralne pleksopatije – Ivano je prošao niz operacija, a s njima još uvijek nije gotov. No odlučio je, kako kaže, tu situaciju okrenuti u svoju korist.

"Da je meni noga bila zdrava, vjerojatno nikad ne bih otkrio šah. Mislim da bih igrao nešto kao košarku, tenis, nogomet. Ali ovako, kako mi je noga slabija, otkrio sam šah", kaže Ivano i dodaje: "Želim tu prepreku pretvoriti u nešto pozitivno."

Inspirativnu priču o dječaku koji nas, uz šah, može i mnogočemu životnom naučiti, pogledajte u večerašnjoj emisiji Provjereno na Novoj TV.

Emisiju gledajte četvrtkom navečer na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene