Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EKSKLUZIVNO istraživanje

Karamarko nije omiljen, i među HDZ-ovcima je iza Josipovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zemljom vlada pezimizam u mjesecu kada Vlada obilježava 180 dana u Banskim dvorima.

Vidljivo je to iz lipanjskog CROBAROMETRA koji provodi agencija Ipsps Puls, a objavljuje Dnevnik Nove TV. U ovom trenutku 63 posto građana misli kako Hrvatska ide u lošem smjeru, a njih 23 posto misli suprotno. Ne zna 14 posto građana.

Pročitajte i ovo Crobarometar: Valentina Baus i Dino Goleš, voditelji Dnevnika Nove TV tko je glavni negativac? Novi Crobarometar: Doznajte je li došlo do promjene u rejtingu političkih stranaka, ima i zanimljivih novosti Crobarometar 26.08.2023. - 4 Crobarometar za kolovoz Što je građanima najmanja, a što najveća briga? Svaki drugi ispitanik političarima dao jedinicu

Jesmo li dotaknuli 'političko dno'?

No zanimljivo ovo je prvi mjesec u kojem nema dramatičnog porasta pesimizma. Dapače, pad od dva posto unutar je statističke pogreške. Naime, prijašnjih mjeseci rast pesimizma bilježio se od 7 do 9 posto na mjesec. Još u siječnju bilo je samo 33 posto pesimista. Lipanj je bio politički za Vladu težak mjesec, a ako se ovakav trend nastavi u srpnju, može se zaključiti da je Vlada 'politički' dotaknula dno i da niže neće padati u percepciji građana.

Vlada nema većinsku potporu, ali...

Vladine poteze ne odobarava 52 posto građana, a podupire ih 35 posto građana. Ne zna njih 13 posto. I tu je zanimljivo što je taj porast nezadovoljstva u posljednjih šest mjeseci najmanji- samo dva posto. Prijašnjih mjeseci pad, točnije porast nezadovoljstva, iz mjeseca u mjesec rastao je od 8 do 6 posto.

Optimistični Vladini birači

SDP-ovi birači stup su Vladine potpore. Nju podupire 76 posto birača. A očekivano 74 posto HDZ-ovih birača ne podupire Vladu. Ne podržavaju ni smjer kojim ide Hrvatska. Tako je pesimistično 79 posto birača te oporbene stranke. A 59 posto SDP-ovih birača zadovoljno je smjerom Hrvatske. Zanimljivo, gotovo trećina SDP-ovih birača su pesimisti.

Koalicija opstaje

71 posto građana misli kako će Vlada odraditi 4 godine. U siječnju je to mislilo 81 posto birača. U to je referendumski uvjereno 91 posto SDP-ovih birača, ali i većinskih 52 posto HDZ-ovih birača.

Predsjedniku i Vladi trojka, Saboru dvojka

Predsjednik je ocijenjen školskom ocjenom 3,44, a Vlada s 2,52. Zanimljivo i predsjedniku i Vladi blago je porasla školska ocjena. To bi mogao biti još jedan indikator da se stabilizira politička scena. Samo je Sabor, istina neznatno, pao- školski ima ocjenu 2,07.

SDP vs. HDZ – statistički pad i rast

SDP lipanj završava s 29 posto potpore, a HDZ sa 20 posto. SDP je pao unutar statističke pogreške s 33 na 29, a HDZ porastao za gotovo dva posto. SDP-u je ovo statistički drugi najlošiji rezultat od listopada prošle godine. HDZ prvi mjesec s novim predsjednikom nije napravio značajan skok i prava ocjena moći će se izreći tek u srpnju kada se vide tromjesečni trendovi. No, za sada novi predsjednik, stari rejting.

Padaju Laburisti, HDSSB se stabilizira kao nacionalna stranka

Laburistima je ovo prvi mjesec pada koji su završili na 8 posto. HDSSB se nametnuo čini se kao nacionalna stranka. U Hrvatskom saboru treća, a na razini Hrvatske četvrta stranka s 4,2 posto. HNS prvi mjesec ne pada, ali i ne raste značajno. Mjesec završavaju s 3,2 posto.

Od ostalih stranka nema bitnih razlika u rejtingu. Pravaši Ruže Tomašić imaju 3,1 posto, a nezavisna lista Ivana Grubišić ima 3 posto. HSLS i HSP imaju po 2,5 posto. Blok umirovljenici zajedno imaju 2,3 posto, HSS po 2 posto, baš kao i IDS. Kerumova stranka ima 0,5 posto, baš kao i SDSS, a neka druga stranka dobila bi 2,5 posto. Neodlučnih birača je 12 posto.

O Milanoviću 52 % pozitivno, o Karamarku 53 % negativno

Lipanj je prvi mjesec novog predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka. U ovom trenutku o njemu pozitivno mišljenje ima 30 posto ispitanika. Puno ili malo? Primjerice Zoran Milanović imao je u svom prvom mjesecu nacionalne politike 2007. potporu od 55 posto. I Jadranka Kosor je bila bolja od Karamarka u prvom mjesecu vladanja. Nju je pozitivnom doživljavalo 39 posto građana.

Karamarkov problem - lošiji od Kosorice

Karamarkov problem u mjesecima koji dolaze je i činjenica da o njemu negativan stav ima 53 posto građana. To mu mora biti prvi cilj političkog djelovanja, popraviti taj imidž.

Njegov je problem što ni u HDZ-ovom biračkom tijelu nije još lider. Primjerice, birači te stranke najpozitivniji dojam imaju o predsjedniku Josipoviću kojeg podržava 73 posto birača te stranke. Potom slijedi Karamarko s potporom od 57 posto. I tu je primjerice lošiji od Jadranke Kosor u njezinom prvom mjesecu vladanja, ona je uživala potporu od 79 posto HDZ-ovaca.

Karamarko za sada može sanjati potporu u svojoj stranci koju primjerice ima Zoran Milanović u SDP-u. Njega tamo podupire 88 posto birača. Milanović recimo uživa i potporu 32 posto HDZ-ovih birača. Karamarko lošije stoji među biračima SDP-a. Podupire ga 22 posto ljevice.

Predsjednik i lipanj završava kao najpopularniji s potporom od 70 posto ili prvi mjesec u posljednjih pola godine kada mu je popularnost rasla, a ne padala.


 

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene