Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Put cigare'

Veće cijene cigareta, veća vjerojatnost šverca

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Duhanska industrija sutra će obznaniti koliko će poskupjeti cigarete.

No, do objave upozoravaju kako će se tako smanjiti potrošnja, samim time i proizvodnja, a to dovodi do otpuštanja. I naravno do povećanog šverca cigareta iz Srbije i BiH gdje su puno jeftinije.

Pročitajte i ovo Ilustracija Visoke kazne Talijanski grad uveo novo pravilo: Pušenje samo na udaljenosti od pet metara od drugih Ilustracija Skupa ovisnost Četvrti udar u samo dva mjeseca! Poskupljuju neke cigarete, provjerite nove cijene

Istražili smo koje su to krijumčarske rute cigareta i je li uistinu, sa svakim poskupljenjem cigareta, povećan šverc. Dva milijuna komada zaplijenjenih cigareta došle su s istoka, a zarada je nekoliko milijuna kuna. Država je bila brža. U ilegalnom transportu s istoka, Hrvatska je česta krijumčarska ruta. U posljednje tri godine, broj zapljena je u padu.

>> Poskupljuju cigarete i benzin

Smanjile su se i količine, ali i strategija švercera. 'Uočeno je da se one krijumičare u željezničkom i cestovnom prometu u manjim količinama, jer je i rizik puno manji', rekla je Sanja Crnković. Trenutačno u Hrvatskoj od regularne prodaje 350-400 milijuna kutija cigareta, državi ide oko 3,5 milijarde kuna.

Neprijavljeno se unosi oko 80 milijuna kutija, što državnu blagajnu osiromašuje za 450 do 500 milijuna. Veće trošarine na cigarete proračun bi trebale podebljati za 250-300 milijuna kuna. Ali zbog skupljeg užitka pušenja, ojačati bi mogao i šverc-komerc.

'Sigurno je da će se povećati i siva ekonomija, međutim nešto će malo zaraditi i država, međutim tržište ce reagirati tako da ce dio otići u sivu ekonomiju, no ipak i jedno i drugo ce se postići', rekao je Ante Babić, makroekonomist. Prema nekim procjenama, pri posljednjem poskupljenju cigareta crno tržište naraslo je za 15-20 posto.

U vrućim točkama šverca prednjači područje carinarnice Vukovar s nešto manje od milijun zaplijenjenih komada u ovoj godini. Slijede je Split i Zagreb s nešto više od 600, odnosno 500 tisuća zaplijenjenih cigareta. 'Kroz osobnu prtljagu građani u Hrvatsku mogu unijeti jednu steku, odnosno 200 cigareta s prijavom carinika, i bez plaćanja carine, PDV-a, i trošarine', rekla je Crnković. Unatoč povećanju trošarina, pušenje je u Hrvatskoj i dalje jeftinije nego u ostatku Europe.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene