444956
444956
444956
444956
444956

'Ovo što je Vlada napravila je opterećivanje proračuna neke buduće Vlade'

  • , 29.07.2016., 20:04
  • Autor:
  • komentara

Policajci, carinici, i drugi državni službenici i namještenici, na godišnji odmor će s 1.250 kuna više u džepu.

 
 
 
 
Sporni potez Bože Petrova (Video: Dnevnik Nove TV)
Sporni potez Bože Petrova (Video: Dnevnik Nove TV)

Tehnički potpredsjednik Vlade Božo Petrov potpisao je jučer dodatak kolektivnom ugovoru sa sindikatima državnih službi i omogućio im produženje ugovora na godinu dana te isplatu regresa. No pravni stručnjaci smatraju da je Petrov tim potezom prekoračio ovlasti koje u ovom trenutku ima.

Svi državni službenici i namještenici do nedjelje će dobiti 1250 kuna.

'Regres će biti isplaćen i on se isplaćuje danas, u toku dana su krenule već isplate', rekao je Siniša Kuhar, tajnik SDLSN-a.

Dan nakon redovite sjednice, Vlada je na telefonskoj sjednici prihvatila nacrt dodatka kolektivnog ugovora, koji je sa sindikatima potpisao Božo Petrov.

'Kolektivni ugovor za državne službenike vrijedi do 1. kolovoza 2017. godine, dakle jedno vrijeme ćemo moći, kad se formira Vlada, pregovarati o potpisivanju novog kolektivnog ugovora', rekao je Dubravko Jagić, predsjednik SPH-a.

Božo Petrov je u ime Vlade šest mjeseci pregovarao sa sindikatima, ali i otkazivao sastanke. Ugovor i prava državnih službenika produžio je sada kada Vlada ima sužene ovlasti. Ugovor bi se nakon isteka automatski produžio tri mjeseca, kaže bivši ministar, dovoljno da pričeka novu vlast.

'Ovo što je sada Vlada napravila je opterećivanje proračuna neke buduće Vlade i pitanje je ima li ta Vlada pravo na to', kazao je Mirando Mrsić, bivši ministar rada.

Vlada se obvezala do nedjelje isplatiti 75 milijuna kuna regresa za 60 tisuća državnih službenika. I ostavila otvorenu mogućnost za isplatu božićnica.

Pojedini ministri tumače da se zakon o primopredaji vlasti na njih odnosi tek kada se objavi odluka o raspisivanju izbora. Dio pravnih stručnjaka smatra da su im sužene ovlasti od izglasavanja nepovjerenja predsjedniku Vlade i njegove ostavke.

'Smatram da se od tog trenutka Vlada trebala početi suzdržavati od ovakvih poslova, ovakvih preuzimanja obveza, financijskih ili kakvih drugih, od imenovanja, predlaganja zakona i tako dalje. I mislim da je ovih preko mjesec dana u osnovi dosta sporno', rekao je profesor Ivan Koprić sa Pravnog fakulteta u Zagrebu..

'Bilo je nekoliko odluka koje je trebalo izbjeći i bez kojih se moglo. Ova sama po sebi nije zbog toga što bi ne donošenjem takve odluke otvorila se mogućnost da nastupi veća materijalna šteta', rekao je Mato Palić, ustavni pravni stručnjak.

Na prekoračenja ovlasti, smatraju, Vladu bi trebao upozoriti Ustavni sud, koji o svemu šuti. Pa tako nema odgovora ni na naš upit. Iduću Vladu, sada čekaju teži sindikalni pregovori. Sindikati već sada najavljuju, kako neće tražiti veća prava, ali na odricanja više neće pristati.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se