Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

Sigurnost nikada važnija

Kako se na poslu zaštititi od koronavirusa: "Bez obzira na to što vi to radite, ako to ne radi i vaš kolega, onda i dalje nije dovoljno"

Koronavirus i sigurnost na poslu - 3
Koronavirus i sigurnost na poslu - 3 Informer
Aktualno Galerija Koronavirus i sigurnost na poslu - 1 Koronavirus i sigurnost na poslu - 1 Foto: Informer Koronavirus i sigurnost na poslu - 5 Koronavirus i sigurnost na poslu - 5 Foto: Informer Koronavirus i sigurnost na poslu - 2 Koronavirus i sigurnost na poslu - 2 Foto: Informer Koronavirus i sigurnost na poslu - 3 Koronavirus i sigurnost na poslu - 3 Foto: Informer +4 Koronavirus i sigurnost na poslu - 4 Galerija 1/9 >>
Zbog pandemije koronavirusa poslodavci su prisiljeni strože kontrolirati sigurnosne mjere na poslu i koliko ih se zaposlenici pridržavaju, no problem nastaje u trenutku kada treba voditi računa o drugim ljudima.

O sigurnosti zaposlenika dosad su se uglavnom morale brinuti proizvodne tvrtke. Ta se sigurnost najčešće odnosila na nošenje zaštitne odjeće, obuće i kaciga, protupožarne zaštite, planova evakuacije iz pogona i slično. Trener i konzultant Romeo Jerčić tvrdi da se pojavom korone to počinje odnositi na svaku tvrtku.

Pročitajte i ovo Ilustracija Sigurnost Incident u njemačkoj zračnoj luci: Zašto nije nađena tražena osoba? Splitska riva - 2 MINISTARSTVO POKREĆE KAMPANJU Hrvatska se priprema za turističku sezonu: Hoće li novi projekt ''Safe stay in Croatia'' uspjeti privući goste?

"Evo, s kolegom sam pričao prije nekoliko dana, u Sloveniji su zatvorili proizvodnu liniju jer su im došli rođaci iz Bosne. Jedan od zaposlenika se razbolio, on je otišao u izolaciju, došla im je inspekcija i zatvorila im pogon na 14 dana", započinje priču o sigurnosti na radu.

Nakon zatvaranja cijele ekonomije i kidanja lanaca dobave, zatvaranje nekog pogona na dodatna dva tjedna nosi goleme troškove koje mnoge tvrtke ne bi preživjele. Stoga se nova priča o sigurnosti više ne svodi samo na ispunjavanje dokumenata, već postaje odgovornost svakog pojedinca.

"Najniži oblik sigurnosti bio bi da vi osobno napravite nešto, da vežete pojas ili idete dezinficirati ruke ako vas netko gleda ili vam to naredi. Drugi nivo bio bi da netko to nadgleda, a treći nivo je da vi stvarno osobno koristite i prihvatite mjere i ovladate njima. Međutim, bez obzira na to što vi to radite, u ovoj situaciji ako to ne radi vaš kolega, onda to i dalje nije dovoljno“, objasnio je Jerčić.

Hrvati i briga o drugima

No kako će Hrvati, navikli na udovoljavanje propisima isključivo da ne bi bili kažnjeni, svjesno razmišljati ne samo o svojoj nego i o sigurnosti radnih kolega? Jer nije više riječ o osobnoj nego o timskoj sigurnosti, riječ je o zdravlju cijeloga kolektiva. A do usvajanja navike življenja novoga normalnog još smo daleko.

"Da bi se to provelo, nije dovoljno ljudima samo reći ili ih educirati, promjena se neće na taj način dogoditi. Netko mora biti tko će tu promjenu provoditi da bi se ona zacementirala. Da bi bila održiva na duže vrijeme, potreban je lider koji će uložiti vrijeme, energiju, znanje, educirati se, motivirati i to raditi, što je teško", uvjerava Jerčić.

A dok traju rasprave na društvenim mrežama o tome čije su brojke točne i trebamo li stvarno živjeti pod staklenim zvonom, htjeli ili ne, morat ćemo mijenjati navike u poslovnoj okolini i brinuti se o zdravlju drugih.

Emisiju Informer pogledajte besplatno na novatv.hr!

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene