Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VAŽAN DAN U NOVIJOJ HRVATSKOJ POVIJESTI

Akcija je počela 13. listopada u ranim jutarnjim satima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Udruge ratnih pripadnika Antiterorističke jedinice (ATJ) Lučko '90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod u utorak je obilježena 24. obljetnica proboja hrvatskih snaga prema tada okupiranom Vukovaru.

Proboj je počeo 13. listopada 1991. godine na pravcu Nuštar – Marinci – Bogdanovci - Vukovar, a u njemu su sudjelovali ATJ Lučko, Specijalna policija PU Brodsko posavske i izvidnička skupina "Žuti mravi" uz tenkovsku i artiljerijsku potporu našu i Hrvatske vojske, priopćeno je iz Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko.

Cilj akcije je bio oslobađanje sela Marinci kojeg su okupirale srpska paravojne postrojbe, i spajanje s hrvatskim snagama koje su se držale i bile u neprijateljskom okruženju u selu Bogdanovci.

Pročitajte i ovo Osijek MUKE S OTPADOM Slavonski gradovi moraju platiti 9 milijuna eura odštete: Štetni ugovor potpisan prije 22 godine, a nitko neće odgovarati Ilustracija Građani se žale Na istoku zemlje građane zgrozile mrtve ptice: "Bilo ih je po travi, stazama, uz cestu…"

Oslobađanjem sela Marinci omogućilo bi se uvođenje i drugih hrvatskih snaga u taj prostor i izvršio proboj prema samom Vukovaru koji se nalazio u potpunom okruženju i blokadi srpskog agresora.

Akcija je pokrenuta 13. listopada 1991. u ranim jutarnjim satima.

Izvršena je skromna artiljerijska i tenkovska priprema i unatoč ulasku u tzv. potkovu prema puno nadmoćnijem neprijatelju u ljudstvu i tehnici, ATJ Lučko kojem se pridružuje Specijalna policija Slavonski Brod i izvidnička skupina "Žuti mravi" uspijeva doći do ulaza u selo Marince, nanijevši štetu neprijatelju u ljudstvu i tehnici. Poslije velikog otpora srpskih snaga koje uništavaju i tri tenka, po zapovjedi nadređenih dolazi do povlačenja na početne položaje u Nuštar i propuštanja humanitarnog konvoja Crvenog križa. Navedena akcija nije dalje nastavljena, navodi se u priopćenju.

Na tom pravcu ATJ Lučko je imala tri poginula pripadnika: Antuna Habana, Zdenka Bogdana i Nenada Režića, te 15 ranjenih pripadnika.

Specijalna policija Slavonski Brod je također imala trojicu poginulih - Adama Pavičića, Matu Živića i Tomislava Vinkovića, te 10 ranjenih pripadnika.

Na dan 24. obljetnice proboja za Vukovar Udruga ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruga Specijalne policije Slavonski Brod obnovili su sjećanje i odali počast stradalima u tom događaju primjerenim programom te su u Jarmini zapalili svijeće za poginule i umrle ratne pripadnike ATJ Lučko. Nakon toga je održana misa za sve poginule ratne pripadnike u crkvi u Nuštru, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeća za poginule kod Spomen obilježja između Nuštra i Marinaca te u Vukovaru na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata za sve poginule hrvatske branitelje u Domovinskom ratu.

Nakon službenog dijela programa, izaslanstvo Udruge ratnih pripadnika ATJ Lučko '90 i Udruge specijalne policije Slavonski Brod primio je u svome uredu vukovarski gradonačelnik Ivan Penava te im zahvalio na njihovom doprinosu 1991. godine koji, istaknuo je, Vukovar nikada neće zaboraviti. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene