Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Detonacija rasutog eksploziva?

'Kornatske vatrogasce ubila NATO bomba'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uzrok kornatske tragedije i stradanja 12 vatrogasaca 2007. godine je detoniranje rasutog eksplozivnog punjenja jedne ili dviju odbačenih NATO-ovih bombi, piše Slobodna Dalmacija.

Bombe su bačene iz NATO-ovih aviona nakon 'kosovske krize' u proljeće 1999. godine, tvrdi umirovljeni vojni časnik HV-a, Nediljko Pušić, koji je dokumentaciju prikupljao sedam mjeseci. 'Bio sam siguran da će i ekspertna skupina koja je angažirana na istraživanju uzroka tragedije doći do istih saznanja, i čekao sam njihovo očitovanje. No, kada su objavili službeno izvješće u kojem tvrde kako je riječ o fenomenu tzv. eruptivnog požara, odlučio sam provesti vlastitu istragu. Ušao sam na web-stranicu Američkog šumskog ministarstva koje ima najveću svjetsku biblioteku i goleme baze podataka o šumskim požarima. Pročitao sam sve što je bilo raspoloživo o eruptivnim požarima i shvatio da to s kornatskom tragedijom nema nikakve veze. Jer, za eruptivni požar preduvjet je šuma, velika količina drvne mase i kisika, čega u ovom slučaju nije bilo, a niti sam u literaturi sličan primjer našao, te sam taj uzrok isključio', kaže Pušić, piše Slobodna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tko nije poslao kanader? Obitelji poginulih vatrogasaca traže svjedočenje Mesića: Odlučivao je o svemu Slika nije dostupna 2,8 po Richteru Potres umjerene jakosti kod Kornata

>> 'U ovakvoj Hrvatskoj zaglavila i istina o Kornatu'

'U Jadranu ima još neotkrivenih NATO-ovih bombi'

'Surfajući internetom, naišao sam na dokument o 'Savezničkoj žetvi', zbrojio dva i dva i sve povezao u sasvim logičnu priču', rekao je Pušuć koji osim utvrđivanja istine o vatrogasnoj nesreći želi upozoriti Vladu da u Jadranu ima još neotkrivenih NATO-ovih bombi bačenih nakon bombardiranja Srbije. Ključnim dokazom da je na Kornatu došlo do eksplozije rasutog sadržaja bombe, umirovljeni časnik drži satelitsku snimku otoka na dan tragedije, gdje se iznad Kornata vidi oblak pyrocumulus dimenzija najmanje četiri puta pet kilometara i visine minimalno osam kilometara. 'Mučile su me i ozljede kornatskih vatrogasaca, jer se radilo o zastrašujućim opeklinama koje zapaljena trava ne može izazvati. Konzultirao sam američku literaturu u vezi s ozljedama od eksplozije bombe CBU-87, i u jednom vojnomedicinskom časopisu pronađem fotografiju djevojčice opečene eksplozijom te iste bombe. Sve se slagalo', rekao je  Pušić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene