Obavijesti Video Pretražite Navigacija
''Je li ovo terorizam?''

Vatrogasci objavili fotografiju koja ostavlja bez teksta: Pronašli dokaz da je netko pokušao podmetnuti požar

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok na jugu Hrvatske gori, vatrogasci DVD-a Gradac u svom su mjestu pronašli neobičan zamotuljak – cigarete omotane šibicama – što upućuje na to da je netko planirao podmetnuti požar.

Zapovjednik DVD-a Gradac Davor Maršić u razgovoru za DNEVNIK.hr ispričao je da su u petak ujutro u park-šumi koja se nalazi blizu hotela i stambenih zgrada u Gradcu komunalci pronašli zamotuljak cigarete sa šibicama te ga donijeli vatrogascima.

Pročitajte i ovo Prizor požara U blizini Jakuševca U popodnevnim satima buknuo požar: Zapalio se otpad na livadi Vatrogasci, ilustracija Nastale gužve Požar na zagrebačkom mostu: Zapalio se automobil, vatrogasci izašli na teren

Vatrogasci su pak o svemu obavijestili policiju i kolege iz Makarske. U PU splitsko-dalmatinskoj potvrdili su da detaljno istražuju svaki dokaz koji dobiju o požarima, pa tako i ovaj, ali dok su istrage i izvidi u tijeku, ne mogu dati više informacija.

''Pronašli smo dokaz da se požari podmeću. Naime, u petak ujutro u Gradcu na jedinom mjestu koje je još uvijek ostalo netaknuto vatrom, pronađena je cigareta oko koje su omotane šibice. Služila je piromanu da zapali vatru s odgodom kako bi na vrijeme mogao pobjeći s mjesta događaja. Mi riskiramo živote, ulazimo u vatru spašavamo ljude i imovinu, a što oni rade? Podmeću, je li ovo terorizam?'' napisali su vatrogasci DVD-a Gradac u Splitsko-dalmatinskoj županiji uz objavljenu fotografiju.

 

Podsjetimo, od početka tjedna Dalmacijom bukte požari. Jedan od njih koji se rasplamsao u okolici Splita ušao je u sam grad. Buktinju su gasili vatrogasci iz cijele Hrvatske, a u obrani naseljenih mjesta pridružili su im se i vojska i građani. Srećom, nije bilo izgubljenih života, ali je materijalna šeteta velika.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je u četvrtak na sjednici Vlade da je broj požara u prvih šest mjeseci, odnosno do 15. srpnja ove godine, tri puta veći od njihova broja tijekom cijele prošle godine.

Također je napomenuo kako je dosadašnja istraga pokazala da je uzrok požara "otvoreni plamen ili žar". Temeljem provedene istrage može se isključiti mogućnost nastanka požara uslijed kvara na dalekovodima, rekao je Božinović. "Slijedi kriminalističko istraživanje kako bi se otkrio eventualni počinitelj, odnosno pravi uzrok požara", kazao je ministar.

Trenutačno gori na brdu Bjelotina poviše konavoskog sela Bani. Iako je u četvrtak navečer stavljen pod nadzor, tijekom noći ponovno se rasplamsao, no nema ugroze za kuće, potvrdio je u petak zapovjednik JVP-a Konavle Mario Magud.

''Vrhove Bjelotine gasit će zračne snage. Požar je sad ušao 800-tinjak metara na područje Općine Konavle i tijekom jutra će ga gasiti dva kanadera. Imamo jednu stazu kojom ćemo pokušati doći do dijela požara koji se spustio niže, no do samih vrhova i dalje ne možemo doći'', rekao je Magud. Ovaj požar zahvatio je oko 250 hektara površine, od čega je 50 hektara s hrvatske strane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene