Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Vatikan odlučio

Don Grubišić ne smije ispovijedati, držati misu niti nositi svećeničko odijelo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Don Ivan Grubišić prvi je hrvatski svećenik koji je ušao u Sabor i službeno više ne smije služiti misu, nositi svećeničko odijelo niti propovijedati. Vatikan je potvrdio odluku s početka godine koju je donijela splitsko makarska nadbiskupija.

Ivanu Grubišiću jedino preostaje Sabor. Više ne smije voditi misu, propovijedati, ispovijedati niti vjernicima davati sakramente. Ne smije čak ni nositi svećenićku odoru.'Suspenzija od nekih čina ne od svećeništva, a kako će stvari ići kasnije ne znam čekam kongregaciju za biskupe, ali nema odgovora', rekao je Grubišić. Adresa na koju se žalio je kriva. Suspenziju je dobio od splitsko makarskog nadbiskupa na inicijativu Vatikana.

Pročitajte i ovo Motociklist naletio na pješaka Vozači, oprez! Prometna nesreća u Splitu: Ima ozlijeđenih, dio ceste zatvoren za sav promet Ilustracija Zabijao se autom u njihov Clio Optužen muškarac čiji je ponašanje zgrozilo Hrvatsku: Svi pamte njegov napad na troje mladih

'Cijelu stvar vodi biskup, što je malo čudno, vlast mora biti podijeljena na izvršnu, zakonodavnu i sudsku. U Crkvi čini se to ne vrijedi', rekao je Grubišić. Najviše tijelo koje može odlučivati o Grubišiću je Rimska Rota, a na tu odluku žalba nije moguća. 'Ostajem u Saboru kao zastupnik jer sam u mirovini, a ne više u pastoralu. Smatram da sam slobodan građanin, a ne odričući se svećeništva dragovoljno', dodao je.

>> Don Grubišić: Kukuriku koalicija je kao neka vjerska sekta

Splitsko makarska nadbiskupija nije ništa željela komentirati. Kažu za njih je slučaj Grubišić zaključen u trenutku odluke o suspenziji. Grubišić uvijek može tražiti otpusnicu iz svećeničkog poziva.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene