Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

KULTURNO DOBRO

Vaš glas: "Aleja srama" kod najmanjeg grada na svijetu

Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Vaš glas (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Galerija 1/4 >>
Vaš glas posjetio je najmanji grad na svijetu.

Na upit gledatelja otišli smo provjeriti priču o kako ju je sam nazvao 'Aleji srama'. Naime, značajno, turističko i kulturno dobro Aleja glagoljaša, zapušteno je i porušeno, a na godinu ga posjeti 60 tisuća ljudi. Pitamo se tko je za to odgovoran?

Pročitajte i ovo Milan Bandić u autobusu na liniji Krapina-Zagreb (Foto: Dnevnik.hr) TIJEKOM ADVENTA Bandićev "božićni poklon": Krapina i Zagreb ponovno povezani autobusnom linijom Cisterna prevozi vodu u sela u okolici Samobora (Foto: Dnevnik.hr) Vaš glas iz Samoborskog gorja Natočiti vodu iz slavine za njih je lutrija: Političari su obećavli da će riješiti problem, ali oni još ovise o cisternama

U spomen glagoljici, 11 spomenika čini čast prvom slavenskom pismu. Staza do vidikovca Grgura Ninskog je nestala.

Ulazna vrata su nekad bila ravno s terenom, kao i sva normalna vrata na kući, ali neka su se spustila.

Vidi se po temeljima da su spomenici izokrenuti, staza je od bijelog šljunka bila pola metra širine, nasipana lijepo utabana.

''Spomenik je totalno okrenut i zalijepljen krivo, znači nema se mogućnosti više popraviti'', rekao je Robert Prodan.

Ploče kojima je bio popločen, sad se mogu skinuti. Potporni zid u svoj svojoj dužini je popustio i pao na cestu. Kamenje je uklonjeno, zid ''visi''.

Stanovnici Huma složni su, popravci su neophodni. Još davno stvari su funkcionirale drugačije. Narod se okupio nekoliko puta godišnje i čistio, popravljao i uređivao. Danas je to posve druga priča.

''Svi su spomenici su na privatnim parcelama i tu nastaje problem nitko neće održavat privatne parcele'', rekao je Aleksandar Merlak, predsjednik udruge Hum.

Grad Buzet papirnato nema upravljanje nad spomenicima. Međutim uređuju, kažu, prema svojim mogućnostima.

'Konkretno o ovom problemu mi nažalost nismo dobili nikakvu dojavu ni našem komunalnom redarstvu ni komunalno poduzeće'', rekla je Ana Pernić, zamjenica gradonačelnika Buzeta.

Šteta da nema dogovora. Aleju samo na godinu posjeti više od 60 tisuća ljudi. Obaviješteno je i Ministarstvo kulture. Do zaključenja priče nismo dobili odgovor kako riješiti ovaj problem, ali ga očekujemo idućih dana.

Vaš glas sutra može biti i u vašem mjestu. Pišite nam u rubriku Vaš glas na portalu Dnevnik.hr i ostavite svoje kontakte.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene