Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jakopovec vs Jalžabet

Varaždinska biskupija: Odluka o pripojenju je po kanonskom pravu!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon prosvjeda dijela vjernika sela Jakopovca i Kaštelanca, biskupski ordinarijat Varaždinske biskupije navodi da je ta odluka dobro promišljena i u skladu je sa Zakonikom kanonskog prava.

Jedna od zadaća koja je izričito povjerena mjesnom biskupu jest osnivanje i ukidanje župa kako stoji u Zakoniku kanonskog prava, navodi se u priopćenju. O odluci se dugo razmišljalo, navodi biskupski ordinarijat te podsjeća da je još 1964. župnik Josip Dumić u spomenicu topličke župe zapisao kako je razgovarao sa župnikom iz Jalžabeta Stjepanom Golubićem o razgraničenju topličke župe, tako da Jakopovec i Kaštelanec otpadnu od te župe jer su udaljeni 10 kilometara i uopće njoj ne gravitiraju.

Pročitajte i ovo Kneginec prometna 8 Kneginec FOTO Teška prometna nesreća kod Varaždina: Uletio u dvorište kuće pa završio na krovu, ima ozlijeđenih Ilustracija u pritvoru je Mladić (24) nožem napao 27-godišnjaka u Varaždinu i teško ga ozlijedio

>> Prosvjed vjernika pred katedralom: Zašto nam lažu pred oltarom?

Roditelji tražili da djece idu na vjeronauk u Jalžabet



Biskup Mrzljak se u donošenju odluke vodio nakanom da poboljša pastoralnu skrb u tim selima koja zbog prostorne udaljenosti od župnog središta i veličine topličke župe nije odgovarala zahtjevima današnjeg pastorala, navodi se u priopćenju. Također se navodi kako su roditelji djecu na župni vjeronauk vozili u Varaždinske Toplice, što je često bio velik teret za same roditelje od kojih su neki tražili da im se omogući da djecu šalju u Jalžabet. I zbog veličine same župe toplički župnik nije se mogao vjernicima tih dvaju sela posvetiti u onoj mjeri u kojoj bi to vjernici očekivali, dodaje se.

Glavna, temeljna i jedina nakana u donošenju navedene odluke bila je poboljšanje pastoralne skrbi u Jakopovcu i Kaštelancu. Nikakvi drugi razlozi o kojima su mještani tih sela govorili nisu valjani ni argumentirani, kaže se u priopćenju.  (Hina)

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene