Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potpisan ugovor

Varaždin se pridružio Uredu hrvatskih regija u Bruxellesu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA) Nikola Kučiš potpisali su danas u Varaždinu ugovor o korištenju Ureda hrvatskih regija u Bruxellesu.

Potpisivanje ugovora s Agencijom za razvoj Varaždinske županije - koja upravlja Uredom hrvatskih regija u Bruxellesu, Habuš je nazvao povijesnim trenutkom. Istaknuo je da se Varaždin tom uredu trebao pridružiti davno prije, ali to 'nije učinjeno zbog animoziteta bivšega gradonačelnika Ivana Čehoka prema županijskoj vlasti. Dodao je kako je sada - prije ulaska Hrvatske u Europsku uniju - za to pravi trenutak te da će Varaždin od toga imati mnoge 'benefite'.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

'Ured će zastupati grad Varaždin u institucijama važnim za regionalni razvoj, informirati grad o događajima važnim za regionalni razvoj i mogućnostima sudjelovanja u projektima, pomoći u traženju potencijalnih partnera, koordinirati sastanke i osigurati prostorije za sastanke gradskih predstavnika s partnerima u Bruxellesu te redovito informirati grad o otvorenim natječajima i projektnim prijedlozima stranih partnera, a gradskim će službenicima s dobrim znanjem engleskog jezika biti omogućen rad i boravak u uredu u Bruxellesu', rekao je Habuš.

>> Bliže se blagdani: Deset varaždinskih obitelji dobilo ključeve za stanove

Dodao je da će varaždin godišnje za korištenje ureda davati 36 tisuća kuna, ali 'benefiti' će biti znatno veći jer Varaždin pridruživanjem tom uredu uvelike povećava izglede da iskoristi novac koji će se iz europskih fondova nuditi od 1. srpnja i ulaska u Europsku uniju.

'Onaj tko bude spremniji, pripremljeniji i bolje informiran imat će veću mogućnost da povuče novac, i to je nešto što ne smijemo propustiti', rekao je Habuš.

Direktor Agencije za razvoj Varaždinske županije Nikola Kučiš istaknuo je da će se Varaždinu članstvom u tom uredu omogućiti dugoročna suradnja s ostalim europskim gradovima na mnogim projektima te da će to izravno utjecati na razvoj investicijskih, gospodarskih i turističkih prilika za taj grad.

Dodao je da je AZRA Ured hrvatskih regija u Bruxellesu osnovala 2007. godine, da su kvalitetu rada djelatnika prepoznale institucije Europske unije koje su preuzele neke od njih te da su od 2007. godine partneri kroz taj ured stekli izravnu ili neizravnu korist od 25 milijuna eura.

'U našem uredu zastupamo interese Primorsko-goranske, Sisačko-moslavačke, Varaždinske i Zagrebačke županije, Razvojne agencije Varaždinske županije i Zagorske razvojne agencije te gradova Koprivnice, Rijeke i od danas Varaždina, a u pregovorima smo s još nekim općinama', rekao je Kučiš. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene