Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspješno poslovanje

Varaždin: Pokrenuli posao s platnenim pelenama!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primjer uspješnog poslovanja spajaju Zagreb i Varaždin. Ideja o šivanju platnenih pelena kao hrvatskog proizvoda krenula je od Udruge Roda. Na godinu se sašije i do tisuću komada, a svaka pelena prođe kroz varaždinske ruke.

Oni u čijim kućama odjekuje dječji plač, mogli bi i pogoditi na što se u godini dana potroši 130 milijuna kuna - na pelene. Po savjetu sestre, Lucija za svog sina Roberta od prvog dana umjesto jednokratnih koristi platnene pelene. 'Meni se zapravo svidjelo što je za dijete to puno bolje, za kožu, prirodnije je na njemu. Nije nešto više posla, naprotiv, imam manji trošak, sve sam naslijedila od nje', kazala je Lucija Glagolić Hora.

Pročitajte i ovo Devet novih kamiona Čistoće - 2 Spomenuo i Jakuševec FOTO Stigli novi kamioni: Tomašević otkrio i kad bi mogla početi sanacija odrona na Jakuševcu Prometna nesreća na Soblinečkoj cesti Očevid u tijeku Na Soblinečkoj cesti sudarila se tri automobila: Jedan završio na boku, vatrogasci izvlačili zarobljene

Mame su računale - uz platnene pelene u novčaniku ostane i tri puta više novca. Uz to su i ekološke. 'Dosta dugo traju što je super. Ako imate više klinaca, mogu i oni koristiti. On je već treća generacija koja ih koristi', kazala je jedna od majki.

Lucijine pelene nastaju u Varaždinu. Miljenko Pretković je samo jedan od desetero ljudi s invaliditetom kroz čije ruke prolaze. Tri i pol godine je u radionici, jednom od rijetkih primjera uspješnog socijalnog poduzetništva u Hrvatskoj. 'Ja kao invalid, invalidima je, znate i sami, teško pronaći posao, ovdje imamo osiguranu egzistenciju, korisni smo sami sebi i društvu', kazao je Miljenko.

>> Prijeti globalna nestašica pelena zbog eksplozije u Japanu!?

Molbe za posao stižu svaki dan. 'Imamo molbi, praktički svaki dan dođe nova molba za posao, ovisi nama i o količini posla. Zasad narudžbe koje imamo uspijemo pokrivati s 15-ak ljudi', kazao je Dražen Košćak, ravnatelj Srednje strukovne škole Varaždin.

Oni koji savjetuju roditelje, educiraju ih i daju im podršku, odlučili su se i za tvornicu pelena. Sve je krenulo 2006. kada su ih kod kuće šivale majke bez posla. 'Zbog kvalitete samog proizvoda, sljedeće godine smo se odlučile za šivanje u zaštitnoj radionici koja zapošljava osobe s invaliditetom, tako da naše pelene imaju tu dodanu vrijednost', kazala je Ivana Zanze iz Udruge Roda.

Nakon godinu dana nezaposlenosti, Ksenija Grđan je svoju radnu knjižicu donijela u varaždinsku tvornicu. 'Lijep je posao, zadovoljna sam sa šivanjem. Super je! Zadovoljna sam i s plaćom, redovita je', kazala je.

Narudžbe diktira tržište, a sudeći po njima, platnene pelene opet su u modi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene