Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Slavljenički dan za sve'

Šampanjac za kraj pregovora Hrvatske s EU!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Šef Delegacije EU-a u Hrvatskoj Paul Vandoren šampanjcem je u Zagrebu nazdravio završetku hrvatskih pristupnih pregovora, rekavši da su glavni pobjednici hrvatski građani na kojima je konačna odluka o ulasku Hrvatske u EU.

'Danas je dan za šampanjac', rekao je Vandoren na hrvatskom jeziku u sjedištu Delegacije gdje je izravno prenošena konferencija za novinare iz Bruxellesa na kojoj je objavljen kraj pregovora. Kada je Europska komisija početkom lipnja preporučila Europskom vijeću da zaključi pregovore s Hrvatskom, Vandoren je rekao da ta 'posebna prilika zaslužuje čašu vina, a da je za šampanjac prerano'.

No, nakon završetka konferencije povjerenika za proširenje Štefana Fuelea te mađarskog i hrvatskog ministra vanjskih poslova Janosa Martonyija i Gordana Jandrokovića, Vandoren je otvorio bocu šampanjca i s okupljenim novinarima i osobljem Delegacije nazdravio tom, kako je rekao, 'slavljeničkom danu za sve'.

'Ovo je dan za slavlje svih, pobjednička situacija za sve, a glavni pobjednici su hrvatski građani', rekao je Vandoren. Dodao je da je završetak pregovora temelj, a na hrvatskim je građanima da na referendumu odluče o ulasku u Uniju. Vandoren je rekao da je siguran kako je pregovarački tim predvođen premijerkom Jadrankom Kosor sretan današnjim ishodom, ali je dodao da su i drugi pripadnici političkog života zaslužni za taj veliki, povijesni uspjeh Zagreba.

Veleposlanik Vandoren pozvao je Hrvatsku i njezine građane da vode i druge narode jugoistočne Europe prema članstvu u Uniji. 'Siguran sam da sve zemlje jugoistočne Europe pripadaju Europi, no pred njima je dug put', istaknuo je šef delegacije EU-a u Hrvatskoj. (Hina)

Pročitajte i ovo Valter Flego Bliže se novi izbori IDS okupio centristički blok za EU izbore: "Spremni smo stvoriti najjači liberalni blok u Hrvatskoj" Pregovori - 3 Politička trgovina Svi pokušavaju do 76 ruku: "Taj jedan mandat što su dobili od nas je najviše što smo im mogli dati"

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene