Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sastanak s Josipovićem

'RH može dovršiti pregovore s EU ove godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska može završiti pristupne pregovore ove godine pod uvjetom da ispuni tražene uvjete za članstvo i u tome ima punu potporu Europske unije, izjavio je u Bruxellesu predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy nakon susreta s hrvatskim predsjednikom Ivom Josipovićem.

'Europska unija podupire ulazak Hrvatske. To će dati pozitivan signal regiji. Proteklih godina Hrvatska je napravila veliki napredak u pristupnim pregovorima, koji sada ulaze u završnu fazu i pregovore može dovršiti ove godine pod uvjetom da ispuni sve tražene kriterije za članstvo', rekao je Van Rompuy u izjavi nakon sastanka.

Pročitajte i ovo Riba Oglasilo se i Ministarstvo Odluka iz Bruxellesa zabrinula mnoge ribare: Smanjena je godišnja dopuštena kvota izlova jedne vrste ribe Ilustracija Uhićeni su Tinejdžeri planirali teroristički napad na koncertnu dvoranu u Bruxellesu

Van Rompuy je naglasio važnost regionalne suradnje i poboljšanja odnosa sa susjedima, posebno naglašavajući Bosnu i Hercegovinu, koja ne bi smjela zaostati za ostatkom regije.

'Naš je zajednički cilj u sljedeće dvije godine stabilna Bosna i Hercegovina, čvrsto na putu prema euroatlantskim integracijama. Ona ne smije zaostati za ostatkom regije i Hrvatska tu ima ključnu ulogu', rekao je Van Rompuy te pozdravio nedavni dogovor između Hrvatske i BiH kojim se sprječava izbjegavanje služenja sudskih kazni bijegom u drugu zemlju.

'Pozdravljam potpisivanje arbitražnog sporazuma o granici sa Slovenijom i njegovu ratifikaciju u Hrvatskoj. Provedba toga sporazuma je vrlo važna za EU. To će stvoriti model za cijelu regiju jer to pokazuje da se bilateralna pitanja mogu riješiti u europskom duhu. Dobra regionalna suradnja na zapadnom Balkanu ključna je u procesu proširenja. Važno je raditi na poboljšanju bilateralnih odnosa, riješiti granična pitanja i olakšati povratak izbjeglica', rekao je Van Rompuy, pozdravljajući konstruktivnu ulogu predsjednika Josipovića i njegov interes za jačanjem odnosa sa susjednim zemljama, posebice Srbijom. 'Tu ću poruku ponoviti i srbijanskom premijeru s kojim se danas sastajem', naglasio je.

Josipović: Nadam se novoj fazi u odnosima sa susjedima

Predsjednik Europskog vijeća također je rekao da se trebaju nastaviti reforme u raznim područjima.

'Na temelju dosad postignutog napretka, Hrvatska još mora poboljšati stvari u raznim područjima. Zahtjevi za punom suradnjom s ICTY-em ostaju bitni. Globalna financijska kriza je pogodila hrvatsko gospodarstvo, ali vjerujemo da to neće utjecati na pripreme za pristupanje EU-u', rekao je.

Predsjednik Josipović je rekao kako Hrvatska 'u potpunosti razumije važnost dobrih odnosa sa susjednim zemljama'. 'Sada se pripremaju novi sastanci i nadam se novoj fazi u suradnji s našim susjedima, uključujući i suđenja za organizirani kriminal i ratne zločine', rekao je Josipović.

On je rekao da je važno u reforme uključiti sve građane kako bi oni vidjeli koristi od njih. Josipović se nakon sastanka s predsjednikom Europskog vijeća treba sastati i s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene